Tillbaka till Inspriationsbanken

Trivselprogrammet

Trivselledarna

Kort beskrivning

Trivselprogrammet (TL) är ett program för aktivitet och inkludering i grundskolan med 1400 medlemsskolor i Sverige, Norge och på Island. Med Trivselprogrammet skapar vänliga och respektfulla trivselledare (i årskurs 3–9) möjligheter till ökad aktivitet och trygghet på rasterna. I Sverige är nu ca 340 skolor med i programmet och nya tillkommer kontinuerligt!

Vi vill med Trivselprogrammet ge möjlighet till mer aktivitet och lek och samtidigt skapa möten mellan barn och ungdomar. Vi vill ändra kulturen kring lek och aktivitet och samtidigt få tillbaks lekfullheten!
Programmet bidrar till en ökad vänskap över årskurserna då de stora ofta hjälper och leker tillsammans med de yngre eleverna. På skolgården skapas en vänlig, inkluderande och trygg atmosfär som alla har glädje av.

Vi tror att de elever som är trivselledare kommer att uppleva ökad känsla av att lyckas genom att hjälpa andra och önskar att alla elever ska visa empati och förståelse gentemot varandra.

Så här går det till:
En trivselledare ska vara med och bidra till mer aktivitet, bättre sammanhållning och en tryggare skolmiljö. Trivselledarna deltar på två utbildningsdagar per år tillsammans med trivselledare från andra skolor. Här går man igenom ett urval av lekar och aktiviteter. Eleverna utbildas i rollen som trivselledare och får lära sig hur de ska organisera aktiviteter och leda på ett vänligt, inkluderande och respektfullt sätt.

Trivselledarna bär västar eller kaptensbindlar, välkomnar alla som vill vara med och deltar även själva i aktiviteten. Trivselledarna är inte ute på rasten för att hålla ordning utan Trivselprogrammet uppmanar istället alla elever på skolan att vara uppmärksamma på mobbning och då anmäla detta till de vuxna. Trivselledarna planerar och utvärderar aktiviteterna och får dagligen träna sig på att leda. Som inspiration till att hitta roliga aktiviteter till rasterna används Trivselprogrammets manualer med flera hundra illustrerade aktiviteter.

Att vara trivselledare ger eleven en chans att växa som individ och upptäcka nya positiva egenskaper hos sig själv. 

Trivselledare på högstadiet

Trivselledarna på högstadiet kan arrangera TL-mästarna, olika turneringar, aktiviteter på en friluftsdag, musikquiz eller liknande.

TL-mästarna är ett koncept utvecklat av Trivselprogrammet med aktiviteter inspirerat av TV-programmet ”Mästarnas Mästare”. TL-mästarna är i första hand anpassat till högstadiet men kan såklart användas till andra åldrar om man önskar. TL-mästarna skapar samarbete mellan elever, kan användas som rastaktivitet eller som delar i en tävling under en eventuell temadag. Tanken med tävlingen är att ha en serie deltävlingar där varje deltagare får poäng för prestation. Övningarna är varierade för att alla ska kunna delta och uppleva glädje och framgång. Eleverna utmanas i teknik, balans, pricksäkert, uthållighet och klurighet. Ibland spelar även tur och slump in!

Aktiv TL-undervisning

Aktiv TL-undervisning är en samling undervisningsupplägg för våra medlemsskolor där fysisk aktivitet används som undervisningsmetod. Aktiv TL-undervisning tar utgångspunkt i LGR 11.

Varje undervisningsupplägg föreslår vilka årskurser det i huvudsak är anpassat till och hänvisar till relevant centralt innehåll. Aktiv TL-undervisning ska bidra till att eleverna lär genom praktisk erfarenhet under varierade former.
Vi hoppas att Aktiv TL-undervisning blir ett nyttigt hjälpmedel till att variera undervisningen och för att göra den ännu mer lustbetonad, aktiv, engagerande och motiverande för eleverna.

Rörelsepauser och Pulshöjande aktiviteter

Trivselprogrammet vill med hjälp av lek- och aktivitetssamlingarna Rörelsepauser och Pulshöjande aktiviteter bidra till att skapa goda förutsättningar för skolan att på ett enkelt och roligt sätt öka elevernas aktivitetsnivå. Fler och fler skolor upplever positiva effekter av att eleverna är fysiskt aktiva och erbjuder pulsträning innan eller under skoldagen. Många låter även eleverna under lektionstid få sträcka på benen och utföra en rolig rörelsepaus vilket resulterar i både piggare och mer effektiva elever!

 

Så här säger några skolor som har Trivselprogrammet:

"Vi har TL och tycker att det är ett jättebra koncept! Involverar både rast, fritids och lektioner. Varje termin åker TL-eleverna på utbildning, TL-ansvariga åker på ytterligare en utbildning. Där presenteras nya lekar, eleverna träffar andra elever som ska vara ledare på sina skolor och som vuxen är det inspirerande att träffa/skapa nya kontakter med andra TL-ansvariga. Personen som håller i utbildningen är mycket proffsig och finns tillgänglig som bollplank jämt. Tanken med "ett koncept" istället för "göra det själv" tycker jag är storheten, lättare att få in leken i "allvaret" och få upp ögonen i ett större perspektiv. Jag tycker det är kul att skolan satsar på mig och det området jag brinner för och ser det som ett kanonkomplement till övrig kompetens”.
Sofia Ekeroth, TL-ansvarig, Bäckskolan, Kinda kommun

”Vår upplevelse är att Trivselledarna fungerar mycket bra hos oss och att deras verksamhet bidrar till elevernas trygghet, trivsel och gott kamratskap. Det bidrar även till att lekarna och aktiviteterna på rasterna skapar kontakter över klassgränserna och att eleverna har något att göra. Vi hyllar detta mycket och ser även att eleverna som leder lekarna och aktiviteterna verkligen växer med uppgiften”.
Sandie Sandquist, Rektor Höglandsskolan, Bromma

 

Vill du veta mer om Trivselprogrammet?

Vill du läsa mer om vad det innebär att arbeta med trivselledare på rasten? Gå in på vår hemsida www.trivselledare.se

Vill du veta mer om pris, vad som ingår eller boka en inspirationsträff?  Hör av dig till oss på post@trivselledare.se

Bidragets syfte

Trivselprogrammets mål är att:

 • Öka trivseln
 • Främja ökad och mer varierad aktivitet på rasterna
 • Bygga goda vänskapsrelationer
 • Förebygga konflikter och mobbning
 • Främja värderingar som inkludering, vänlighet och respekt
 • Främja ökad aktivitet i undervisningen

  Här nedan finns ett smakprov på olika aktiviteter från Trivselprogrammet:
  Rastaktiviteter, Aktiv TL-undervisning, rörelsepauser, pulshöjande aktiviteter, och aktiviteter från TL-mästarna.

  Samtliga går att ladda ned som PDF.

Ladda ner

Beskrivning_Matte_Mönstret_2018.pdf
Tilläggsmaterial_Matte_Mönstret_2018.pdf
Beskrivning_NO_Hitta din like_2018.pdf
Tilläggsmaterial_NO_Hitta din like 2018.pdf
Beskrivning_Svenska_Rättstavningsstafett_2018.pdf
Tilläggsmaterial_Svenska_Rättstavningsstafett_2018.pdf
Lagindelningstips_2018.pdf
Pulshöjande aktiviteter_2018.pdf
Rastaktiviteter_2018.pdf
Rörelsepauser_2018.pdf
TL-mästarna_2018.pdf

Om programmet
Anmäl intresse