Kort beskrivning

Rebbelberga skolan har sedan 2009 en extra obligatorisk idrottstimme i föreningsregi per vecka. Genom initiativ av Maja Arvidsson som då arbetade som idrottslärare med 65 elever och fem föreningar i samarbetet skapades AF - Aktivitet Förebygger. Verksamheten bygger på att eleverna får möjligheten att prova på tre föreningar/verksamheter under läsåret med åtta veckor i varje. Exempelvis kan en elev ha åtta veckor judo, åtta veckor innebandy och åtta veckor teater. Fram till idag innefattas samtliga grundskolor i Ängelholms kommun av verksamheten, vilket innebär att ca 500 elever och 25 föreningar är aktiva inom AF.

Då vi vet att bra ledarskap förbättrar hälsan vilket gynnar inlärningen så ser vi ett starkt samband mellan ledarskap hälsa och resultat. Därför utbildar vi alla ledare 1-2 gånger per läsår i ledarskap där fokus är bemötande, förhållningssätt och enkla metoder som gör skillnad. Vi skapar ett optimalt inlärningsklimat där alla får samma chans till utveckling genom bra metoder och en stark tro på varje barn. Ett tydligt exempel är att ledaren alltid delar in barnen i olika grupper, så alla blir valda. Ingen hamnar utanför, istället får alla barn en känsla av inkludering. Vi har varje år informationsträffar där vi informerar hur AF fungerar rent praktiskt, varför det är viktigt att satsa på folkhälsa genom tidiga förebyggande insatser samt på vilket sätt vi arbetar med ledarskap. Ett av målen med mötena är att rekrytera nya medlemmar inom civilsamhället.

Bidragets syfte

Syftet med verksamheten är att förbättra den fysiska och psykiska hälsan hos barnen, vilket i sin tur resulterar i bättre skolresultat. Vi arbetar efter en modell med ett helhetsperspektiv där mål, syfte, tydliga riktlinjer samt en gemensam värdegrund spelar en avgörande roll för att nå effektivitet i det förebyggande arbetet. Vi arbetar aktivt för att alla barn ska få möjlighet att få prova på en aktivitet i en förening.

Genom vårt samarbete med olika föreningar får vi också in fler barn och unga föreningslivet där dom förutom att utöva en fysisk aktivitet också får en oslagbar gemenskap, bygger upp sin sociala kompetens och lär sig av varandra. Då vi aktivt arbetar för att minska utanförskap och ohälsa så har alla barn en sysselsättning och gemenskap på sin fritid. Barn som inte ingår i ett socialt sammanhang söker ofta en tillhörighet, vilket riskerar att bli negativ och då ökar risken att hamna i någon form av ohälsa senare i livet. Vi lyckas med att med hjälp av en rad förebyggande insatser fånga upp barn tidigt och undviker på så sätt att de hamnar i utanförskap. Konceptet har visat sig vara framgångsrikt i Ängelholms kommun och vi hoppas med detta bidrag ge en morot till att andra kommuner att ta efter.

Mer info om Aktivitet Förebygger