11 dec 2023

Intervju med författaren till nya boken Fysisk aktivitet i förskolan

Vi har intervjuat Daniel Berglind som skrivit boken "Fysisk aktivitet i förskolan". Boken ger förskolepersonal konkreta exempel och rekommendationer, utvärderingsformulär och diskussionsfrågor för att skapa förändring i såväl det vardagliga arbetet som i utomhus- och inomhusmiljö, för att gynna fysisk aktivitet och hälsa hos alla förskolebarn.

Vad är din bakgrund?

Jag har studerat Biomedicin på Karolinska Institutet och därefter disputerat på en avhandling om kvinnor som genomgår fetmakirurgi och är idag Docent och bedriver främst forskning om samhällsinterventioner för att få barn mer fysiskt aktiva. Personligen har jag alltid idrottat (mest friidrott) och är idag gymnastik- och friidrottstränare för mina 3 små prinsessor.

Berätta lite mer om din senaste forskning och dina senaste två projekt, Rörelseprojektet samt Skolgårdsprojektet?

I Rörelseprojektet så randomiserade vi 124 förskolor, och >4.000 förskolebarn, till att införa en policy för fysisk aktivitet vs. Kontroll (verksamhet som vanligt) för att testa om detta kan öka fysisk aktivitet hos förskolebarn. Just nu skriver vi rapporter/artiklar på detta material och det kommer dyka upp en hel del från denna studie de kommande åren.

Skolgårdsprojektet är ett projekt som pågår nu och kommer att göra så de kommande fyra åren. I projektet bygger Stockholms stad om skolgårdar för att främja fysisk aktivitet och bygger in mer grönska för miljöns skull. Totalt byggs det om ca: 5 skolgårdar per år och vi kommer att utvärdera hur detta påverkar skolbarns fysiska aktivitet, hälsa och miljön på skolgården.

Vad skulle du ge för råd och rekommendationer till en förskola som vill komma igång och integrera fysisk aktivitet som en naturlig del av förskoledagen?

Det vi har sett i forskning som är starkast kopplat till förskolebarns fysiska aktivitet är tid utomhus. Således är det en god idé att införa rutiner på förskolan så att barnen är ute mycket, gärna både förmiddag och eftermiddag. Andra rutiner/arbetssätt som kan främja förskolebarns fysiska aktivitet är att hämta/lämna barnen utomhus, gå på utflykter minst 1ggr/vecka och pedagogledda lekar/fysisk aktivitet dagligen.

Vad är ditt bästa tips för att få in mer rörelse i vardagen?

Helt klart vardagsmotion! Träning är bara (för de allra flesta) en liten del av vår vakna tid och den större parten av vår hälsofrämjande aktivitet får vi från vardagen. Att transportera sig aktivt (gå, cykla mm.) är ett ypperligt sätt att få in aktivitet i vardagen och bra för miljön, lite 1+1=3. Att alltid transportera sig aktivt, ta trapporna istället för hissen mm., när du är med dina barn är dessutom ett sätt att forma goda rörelsevanor hos dina barn – sådana vanor tenderar att följa genom livet vilket bidrar till goda förutsättningar för en god hälsa genom livet.

Vill du veta mer?

Läs mer om boken i Inspirationsbanken.