Tillbaka till Inspriationsbanken

Lekoteket Västerstrandsskolan

Tino Skovlund / Karlstads kommun

Kort beskrivning

Den tryggaste, coolaste och häftigaste platsen på skolan❤️ För den fria leken är Lekoteket ovärderligt. En guldgruva för leken. Det ska finnas material som ger fantasin och möjligheterna svängrum. Så känslan alltid finns att man vill leka på rasten. Lekoteket är öppet på rasterna och på fritidshemmet. Det är vårt tredje Lekotek som är förbättrat på alla punkter. Visst är det vackert? 🌞 ⚽ 🏓 🎳 ⚾ 🥅 🏸 ⛳ 🎮 🕹️ 🃏 🎨 🎽🧸🧩🎲🏃🏼‍♀️🕺🏽⛹️‍♂️🤸🏻‍♀️

Bidragets syfte

Att barnen i skolan och på fritidshemmet leker och aktiverar sig mer och lättare med ett bra system. Det blir lättare för barnen att göra rätt. Lekoteket skapar trygghet. Barnen kommer och lånar saker och det finns alltid en vuxen närvarande. Barnen är med och bemannar Lekoteket på ett schema. (2-3st).

Vi har lånelistor de använder sig av. Så när man kommer till Lekoteket så säger man vad man heter och vilken klass man går i och vad man vill låna. På detta sättet blir materialet man lånar värdefullt och man vill lämna tillbaka för att få ett kryss att man lämnat in. Man blir mer rädd om sakerna och inget försvinner. När man presenterar sig för varandra i lekoteket så skapas en relation som kan växa. Barnen lär sig också varandras namn när man lånar. Oftast är det äldre barn som jobbar i Lekoteket.

Utbudet av material i Lekoteket ska spegla barnens intressen och vara kopplat till elevråd, fritidsråd och skolans kvalitetsarbete för rasten, fritidshemmet och ämnet idrott och hälsa. Att ha ett Lekotek är att visa engagemang för barnens lärande under den fria tiden. för oss är det en samverkan mellan fritidspedagogik och idrott och hälsa. Lekoteket har bidragit till mycket god elevhälsa och en tryggare miljö för barnen. Man lånar saker och gör något man gillar och utvecklas i detta.

Reportage i tidningen Läraren
Västerstrandsskolans facebooksida
Följ Tino på instagram