Tillbaka till Inspriationsbanken

Klasskampen

Kalix kommun / Norrbottens län

Kort beskrivning

På högstadiet i Kalix har vi skapat något som vi kallar för "Klasskampen". Det är en utmaning som pågår under ca 8 veckor där klasserna tävlar genom att göra så många 30 min "aktivitetstider" som möjligt.

Aktiviteterna kan innehålla nästan vad som helst som innebär fysisk aktivitet, ex rundpingis, promenader, innebandy, dans, tabata m.m. Varje vecka läggs dessutom ett aktivitetstips, en utmaning som klassen kan få extra "poäng" för att klara av. Det kan vara ex att öva in en klappramsa, bygga en mänsklig pyramid, "the chair challenge", att klara av att gå utfallssteg i armkrok över hela fotbollsplanen o.s.v. För att en aktivitet ska räknas måste minst halva klassen ha deltagit och det kan ske på raster, på mentorstider eller på fritiden efter skolan. Under perioden som tävlingen pågår får alla elever boka alla idrottshallar i Kalix helt gratis på lediga tider för att göra sina aktiviteter.

Företagarna i Kalix kommun har under de terminer tävlingen pågått varit väldigt generösa med att sponsra oss med priser så vi har både kunnat dela ut massor med fina priser till alla i de fem första klasserna samt lotta ut priser till alla klasser som deltagit och samlat ihop minst en aktivitet/vecka. För mer tips på lämpliga utmaningar eller för ny inspiration, lästips, forskningslänkar, brainbreaks, klappramsor m.m. kan ni gärna kika in på vår sida för "rörelse i skolan" som ni hittar via bifogad länk.

Bidragets syfte

Målet med "Klasskampen" är att öka både den fysiska aktiviteten och den sociala samvaron för våra elever både på skoltid och fritid. Genom att eleverna både får hitta på aktiviteter och vara fysiskt aktiva tillsammans så hoppas vi kunna minska lite på skärmtiden och dessutom stärka gruppkänslan och gemenskapen i gruppen.

Rörelse i skolan