Tillbaka till Inspriationsbanken

Kasserad frukt blir till mellanmål för skolelever

/ Värnamo kommun

Kort beskrivning

Året var 2014 och jag undervisade eleverna om miljö och hållbarhet i mina klasser. Medan undervisningen pågick väcktes en tanke om att besöka vår lokala ICA-handlare för att ta reda på hur mycket som gick till svinn från frukt och grönsaksavdelningen.

Det var ju faktiskt en hel del, så jag frågade Ica-handlaren om vi inte kunde göra ett samarbete, om vi kunde få det som de ändå skulle slängas och ge till eleverna som mellanmål i skolan. Ica-handlaren tyckte att det var en bra idé och skolan har sedan dess fått ta emot överbliven frukt och grönsaker varje dag.

Eleverna har blivit medvetna om att man inte behöver kasta frukt och grönt bara för de kanske har en brun fläck utan man kan skära bort det istället. Vi ser att intresset för frukt och grönt har ökat och att eleverna tycker att det är gott. Det är både nyttigt och ger extra energi till skoldagen. Det är en så trevlig stund i klassrummet när frukt delas ut till alla som önskar, vilket i stort sett är alla.

Bidragets syfte

Vi lär på detta sätt våra elever att man inte behöver kasta mat i onödan. Frukt är dyrt, men nu kan vi erbjuda frukt gratis till eleverna vilket känns väldigt bra. Genom detta samarbete har vi lärt eleverna  att man inte behöver kasta frukten bara för att den tex är lite kantstött eller har någon liten fläck utan man kan skära bort det istället. Frukt och grönt kan ju skalas, ansas och sköljas.

Frukt är dyrt, och ska man som förälder varje dag packa ner det till sina barn blir det mycket pengar i längden. Att vi nu kan erbjuda frukt gratis till barnen känns väldigt bra. Vi vill uppmana fler skolor i Sverige att ta efter idén, som ett steg i att förbättra miljön och ta tillvara på matsvinnet. Eleverna får också chansen att prova frukter de annars inte visste fanns, som annars bara skulle ha slängts. Genom miljöprojektet får eleverna vara med och påverka vår miljö och ett bra miljötänk konkretiseras, här på ett praktiskt sätt.

De får också möjlighet att öka sitt dagliga intag av frukt och grönt som bidrar till en god hälsa hos våra elever. Nu vill vi att den här frukten och grönsakerna som forslas från olika delar av världen, för att sedan slängas borde gå till skolorna i stället som ett klimatsmart val. Detta som ett steg i att förbättra miljön, tänka hållbart och bidra till elevers goda hälsa vilket ger oss pigga och alerta elever helt gratis.