Tillbaka till Inspriationsbanken

Hjärnskap för tonårsföräldrar

Hjärnskap

Kort beskrivning

Hjärnskap för tonårsföräldrar är en hemsida som erbjuder kostnadsfria digitala föreläsningar, bokcirkelmaterial, en digital familjeutmaning, ett frågebatteri samt länkar till organisationer med viktig information till tonårsföräldrar. Materialet är testat och utvärderat tillsammans med föräldrar på tre olika högstadieskolor.

Innehållet är sammanställt av Malin Gutestam som är pedagog, föreläsare, författare och driver Hjärnskap. I bagaget har hon mångårig erfarenhet som pedagog i gymnasieskolan samt en magisterexamen i the Neuroscience of Leadership. Malin har erhållet Helgepriset vilket ledde till att hon skrev boken Hjärnskap för tonårshjärnan. Idag är Malin en av projektledarna för Fryshusets Arvsfondsprojekt MyBrain i Helsingborg.

Bidragets syfte

Syftet är att tillhandahålla lättillgänglig information om tonårshjärnan till tonårsföräldrar och på så vis underlätta för att bidra till ungdomars mentala välbefinnande och lärande. Alla resurser på hemsidan är kostnadsfria och kan användas av föräldrar eller som diskussionsstartare på föräldramöten på högstadiet eller gymnasiet. Hjärnskap för tonårsföräldrar finansieras av ett stipendium från Sten K. Johnsons Stiftelse.

Här kan du läsa vad tidigare deltagare tycker om föreläsningarna Hjärnskap för tonårsföräldrar:

”Föreläsningarna förklarar och ger förståelse för många beteenden hos tonåringen som man annars bara blir frustrerad och arg över. Den hjälper mig som förälder att hjälpa min tonåring, att hjälpa sig själv med sitt lärande."

"Man lär sig mycket hur de tänker och vad de behöver, ibland som förälder missar man små saker som är jätteviktiga/känsliga för att ibland förstå varför de överreagerar. En meningsfull föreläsning som är väldigt uppskattad."

"Bra att få förståelse för hur tonårshjärnan fungerar och få verktyg för att hjälpa sin tonåring. Tankeväckande och en bra påminnelse om hur man kan stödja sin tonåring i stället för att vara en gnällförälder!"

"Många bra verktyg hur du som förälder kan förstå ditt barn och hjälpa det till en trygg och bra framtid. Många föräldrar tror att när barn kommer in i tonåren är de "vuxna" och ska klara av en massa saker som de egentligen inte är riktigt mogna för i sin ålder. Jag har verkligen tänkt till i min inställning till min tonåring mer än vad jag gjorde innan denna fantastiska föreläsning. Tack!"

"Det är jätteviktigt att kunna stötta sina barn i vardagen. Med denna insikt kan jag också bättre förklara/motivera varför vissa saker är viktiga, såsom att sova minst 7 timmar eller att ta en promenad istället för att lägga sig med mobilen på sängen. Föreläsningen gav mig ”argument” i dessa diskussioner! Men den gav mig också en mängd verktyg att kunna hjälpa/stötta min tonåring för att hon skall lyckas bättre i skolan och kanske göra pluggandet roligare men framför allt bli effektivare!"

 "Information som är värdefull för alla som har en tonåring för bättre förståelse för dem och vad som sker i utvecklingen. Om man förstår vad som händer tonåringen genom vad som sker biologiskt tror jag det skapar mer tolerans och balans och ger bättre kommunikation och tålamod. Tack för en bra och intressant föreläsning, jag hade gärna lyssnat längre :) ”

Hjärnskap för tonårsföräldrar