Filmer och rörelsepass

Filmer och rörelsepass

Här har vi fått hjälp av våra samarbetspartners med olika rörelsepass som ni kan använda i förskolan, det är en blandning av aktiva pass så som jympa, men också mer lugna pass i form av yoga. Ni är fria att använda dessa i förskolan så som det passar er.

Att träna allsidigt främjar utvecklingen av kroppskontroll och gynnar våra motoriska färdigheter. Därför vill vi erbjuda en blandning av olika typ av träning i detta avsnitt. Yoga är dynamisk träning som främjar bland annat balans och rörlighet och blandas med mer pulsinriktade jympapass som tränar styrka, uthållighet och ger ökad puls.

Yogapass med Yogobe

Yogapassen är framtagna av företaget Yogobe och skapade för målgruppen barn i förskoleåldern. Läs gärna mer på Yogobes hemsida. Just nu har Yogobe tagit fram en särskild samlingssida för Generation Pep – med pass anpassade för barn i förskola (ålder 1-6 år). På samlingssidan finns en blandning av 12 klasser – avslappningsövningar, yogasagor, yogaklasser och rörelseglädje.

För att få tillgång till samlingssidan, helt kostnadsfritt: Gå in på denna länk, Yogobe, klicka på knappen "Få access" och ange koden generationpep när ni registrerar ett nytt konto – så får er förskola tillgång till samlingssidan i 6 månader.

Pulspass med Les Mills

Les Mills har under många år arbetat med konceptet Born To Move där de vill främja barn och ungas fysiska aktivitet. Passen nedan är framtagna för att passa barn i förskoleåldern. Läs gärna mer på Les Mills hemsida där det finns fler pass tillgängliga att testa online.

Rörelsekurvan

Rörelsekurvan är ett initiativ från Svenska ishockeyförbundet som skapats för att ge barn möjlighet att tidigt få chans att öva sina motoriska färdigheter. Genom Rörelsekurvan kan en som förälder eller du som förskole pedagog ta del av olika rörelselekar utifrån barnets motoriska utveckling. Målet med Rörelsekurvan är att få barn att vilja röra på sig, men också våga, vilja och kunna lära sig fler rörelser. Det i sin tur ger motivation, självförtroende och trygghet för hela livet.

Här nedan kan du med hjälp av olika rörelselekar välja mellan att träna balans, koordination, objektskontroll, hoppa/landa och gå/springa. Filmerna är pedagogiskt upplagda med barn som visar hur varje rörelselek går till. Läs gärna mer på www.rorelsekurvan.se där det finns fler rörelseövningar tillgängliga att testa online.

Bamsegympa med Gymnastikförbundet

Gymnastikförbundet har skapat konceptet bamsegympa, en rolig, allsidig motorisk träning där barnen får prova på olika sätt att använda kropp och knopp. Rörelseprogrammet ”Bamsegympa för förskolan” är anpassat för att passa barn i åldrarna 3-6 år. I materialet finner du rörelseövningar och lekar som ger en god motorisk grund. Ta del av några rörelseövningar här nedan!

Läs gärna mer om Bamsegympa på Gymnastikförbundets hemsida.

Bamsegympalåtar med rörelseinstruktioner finns även på Spotify!

Bamse-Gympa | Spotify

 

Yoga med Skalman

Tanken med barnyoga är att ha roligt och skratta. Yoga ökar flexibiliteten i kroppen och kan ge ökad koordination, balans och koncentration. Med Skalmans Yoga leker vi in yogagrunder.

Skriv ut och sätt upp på kylskåpet för att alltid ha övningarna i närheten: yoga-med-skalman.pdf (gymnastik.se)

Släpp loss barnens energi med Friskis&Svettis

Roligt, spännande, lekfullt och allsidigt. Det sammanfattar Friskis&Svettis kanske viktigaste träning, barnträningen! Häng på och släpp loss barnens energi med rörelsepausen Jorden runt eller testa passet Familjejympa. Passar barn 3-6 år och vuxen tillsammans.

Läs gärna mer om rörelseprogrammen Mini-Röris och Röris för förskola och skola på Friskis&Svettis hemsida. Där du också hittar fler rörelsepauser och familjepass.