13 okt 2023

Intervju med Brunnsparkens förskolor, Ramlösa/Helsingborg

Ebba är en av fyra ”hälsopeppare” i hälsoteamet på Brunnsparkens förskolor i Ramlösa/Helsingborg. I hälsoteamet ingår även förskolans kock. Inför läsåret 23/24 bestämde de sig för att utveckla förskolornas verksamhet med en gemensam hälsoprofil. I det arbetet såg de att Generation Peps koncept passade dem perfekt som en utgångspunkt och stöd.

Berätta lite kort om er förskola!

Vi är ett förskoleområde bestående av två förskolor med totalt åtta avdelningar som är belägna i tre olika hus. Våra förskolor ligger precis i anslutning till den fantastiska Ramlösa brunnspark där vi har tillgång till dess sköna natur och kulturarv. Med parken så nära får vi en unik möjlighet att följa hur årstiderna växlar, blommor som slår ut, blad som skiftar färg och bäcken som fryser till.

Hur har Pep Förskola hjälpt er i ert arbete?

Pep förskola har hjälpt oss att komma igång med vår hälsoprofil och givit oss enkla tips och idéer kring hur man kan starta igång en hälsoprofil på sin förskola.

Vilka delar av plattformen har ni använt er av i verksamheten?

Vi har använt oss av era dokument om hur vi skapar ett hälsoteam, av era filmer för information och inspiration samt även tagit del av tips och idéer på hemsidan kring olika rörelseaktiviteter och skrivit ut lite affischer o liknande.

Vilken del av plattformen har ni uppskattat mest?

Helheten skulle vi säga är det bästa. Ger ett övergripande stöd i att arbeta med hälsa tillsammans med inspiration och tips.

Varför tycker ni att det är viktigt att jobba med rörelse inom förskolan?

Då barn spenderar allt mer tid stillasittande än tidigare anser vi att det är viktigt att redan i förskolan förebygga hälsosamma matvanor och en aktivt livsstil då rörelse har goda effekter på barns välbefinnande. Rörelse ger goda effekter på ens hälsa då det bland annat de minskar stress och förbättrar motoriken. På vår förskola vill vi därför ge barnen en möjlighet att få testa på rörelse på olika vis för att peppa barnen till rörelseglädje som förhoppningsvis följer med dem hela livet.

Har ni tips på aktiviteter man kan göra på förskolan för att få upp pulsen?

På vår förskola har vi ofta rörelse till musik, några avdelningar har rörelsesamling innan maten och varje fredag har alla avdelningar fredagsdisco! Vi använder yoga-kort, bygger ofta hinderbanor samt klättrar och springer mycket i vår fantastiska park där vi får röra oss på olika sorters underlag vilket berikar motoriken, samarbete och gemenskapen hos barnen.

Barn i rörelse och småkockar i köket

Har ni tips på hur man inspirerar barn till hälsosamma matvanor?

Då vi har ett fantastiskt eget kök med två kockar på vår förskola har vi ett gott samarbete med dem kring hälsosam mat. Vi inför nu månadens grönsak till varje avdelning där vi får möjlighet att testa nya och ibland lite ovanliga grönsaker. Här får vi en möjlighet att känna, klämma, dofta och titta nära på grönsaken innan köket serverar den på olika vis under månaden som kommer. Vi pedagoger är även självklart goda förebilder som pratar och förespråkar hälsosamma matvanor speciellt vid våra pedagogiska måltider men även under hela dagen på förskolan. Vi har även barnkockarna, vilket innebär att några av de äldre barnen på förskolan är med i köket en del av en förmiddag och hjälper våra kockar med dagens lunch. Och vi har ett måltidsråd där vi samtalar om och följer upp våra måltider.

Har du några tips till andra förskolor som vill komma igång med arbetet och få till ett hälsoteam?

Börja inte för stort utan börja smått! Se över vad ni redan gör om dagarna och skapa ett hälsoteam utifrån generation peps checklista. Ni kommer säkert att se att ni redan gör en hel del och utgå ifrån det och skapa sedan nya idéer. Att peppa barn, familjer och kollegor till rörelseglädje och en hälsosam livsstil ska vara enkelt och glatt!!