23 mar 2023

 Generation Pep på två språk på förskolan Pikku-Erkki

Möt förskolan Pikku-Erkki i Eskilstuna! Vi har intervjuat förskolelärare Marielle Mäkikivi för att höra mer om förskolans arbete och dess tvåspråkiga profil, men också hur de planerar och integrerar rörelse och uppmuntrar barnen till hälsosamma måltider.

Kan du berätta lite om din och förskolans bakgrund?

Mitt namn är Marielle Mäkikivi och arbetar som förskolelärare på förskolan Pikku-Erkki i Eskilstuna. Jag är huvudansvarig över vårt arbete med Generation Pep förskola. Vår förskola grundades för snart 30 år sedan och i samma byggnad finns också Sverigefinska skolan. Undervisningen och utbildningen hos oss bedrivs på både finska och svenska. Utbildningen ska stimulera barnens tvåspråkighet och främja barnens sverigefinska identitetsutveckling genom ett rikt kulturutbud samt att vi uppmärksammar både finska och svenska traditioner. Därför så arbetar vi också med Generation Pep på två språk, vilket är ett unikt koncept hos oss!

Varför vi valde ni att börja jobba med Pep Förskola?

Grundidén om Generation Pep kom från att jag (Marielle Mäkikivi) hade erfarenhet från att arbeta med detta på min förra arbetsplats på en annan förskola. Intresset kommer också ifrån att jag själv har ett stort intresse för kost och rörelse på min fritid och känner att det är viktigt att barnen får tillgång till i sin förskola och att det är otroligt roligt.

Vilka delar av plattformen har ni använt i utbildningen?

Vi har faktiskt använt oss av de flesta delar i "kom igång" forumet på hemsidan. Innan jag presenterade introduktionen av arbetet med mina kollegor så skrev jag ut blanketten "Starta ditt hälsoteam" och utgick från punkterna där för att starta igång arbetet på bästa sätt. Sedan presenterade jag grundläggande fakta samt några filmer för kollegorna. I "Hälsosamma måltider" hittar vi nyttiga och enkla recept som barnen ska få baka till mellanmål. Vi har också använt "Äta som en regnbåge" som vi har uppsatt vid matborden som vi använder och barnen får fylla i dagligen, detta hjälper oss att uppmuntra barnen till att äta mer frukt och grönsaker. Under rörelsekategorin så har jag valt ut 8 rörelse pass från Generation Pep som jag också översatt till finska. Framöver ska vi ha tabata-pass både i vår gympasal men också utomhus på gården. Information om arbetet till vårdnadshavare har också satts upp i våra hallar. Och så finns det naturligtvis massor med inspiration på hemsidan att ta del av. 

Rörelselekar översatta till finska

Vilken del av plattformen har ni uppskattat mest?

Den delen i plattformen vi har uppskattat allra mest är alla rörelsepass och nyttiga recept som vi har skrivit ut och använt i vår undervisning och utbildning. 

Varför är rörelse viktigt i förskolan?

Det är viktigt med rörelse i förskolan just för att vi vet att barnen är mer stillasittande i dagens samhälle. Generation Pep är ett verktyg som inspirerar barnen till rörelseglädje och hälsosamma matvanor. Jag tror att vi behöver börja arbetet från start när barnen är små, det är då vi får resultat och att barnen tar med sig goda vanor vidare i livet. 

Har du tips på aktiviteter för att få upp pulsen hos barnen i förskolan?

Mitt bästa tips är helt klart Tabat-pass. Det finns kort med rörelser att skriva ut, till detta har man musik. Jag brukar ha på "Tabata Wod" av Tabata Songs. Den finns på Spotify. Så gör man 8 intervaller, man gör en rörelse i 20 sekunder och sedan vilar 10 sekunder. Barnen får välja i vilken ordning och vilka kort vi tar.

Ett roligt och lustfyllt sätt att lära sig bokstäver är att ha alfabets gympa. Då har vi ett kort med alfabetet och olika rörelser till varje bokstav. Man kan exempelvis gympa med sitt namn och göra rörelser till dem bokstäverna man har i sitt namn. 

En superbra idé är att ha rörelsepassen utomhus när vädret tillåter, det är så roligt att t.ex. lägga fram hinderbanor ute på gården, dansa tillsammans eller sätta upp rörelsekort utomhus.

Tabata med bokstäver

Har du några tips för att inspirera barn till hälsosamma matvanor?

Vi använder oss av "Att äta som en regnbåge", där barnen varje dag får fylla i vilka färger de äter i frukt och grönsaker. Vi har sett att barnen väljer frukt och grönsaker mer varierat genom att använda denna mall, den finns på Generation Peps hemsida. Vi har också bilder på kost vid matborden och kostcirklar, så diskuterar vi vad vi äter för mat. 

En annan sak som barnen gör är att få vara värdar och duka upp lunch, då lottar vi varje vecka två barn som får hjälpa till att duka och sedan berättar de för övrig barngrupp vad det blir för lunch.

Vi kommer också att baka nyttiga recept framöver till mellanmål och då behöver jag tillsammans med köksansvarig personal se över dessa mål så att hon kan planera resten av veckans mellanmål.

Är en regnbåge om dagen

Vad är ditt bästa tips till förskolor som vill komma igång med arbetet?

Mitt bästa tips är att presentera starten med arbetet med Generation Pep genom en föreläsning eller på ett APT möte med alla kollegor, så att alla får all information och inspiration. Jag själv presenterade arbetet under en planeringsdag med alla kollegor och det var roligt att höra kollegornas idéer och reflektioner efteråt. 

Marielle Mäkikivi, Förskolelärare, Förskolan Pikku-Erkki