Tillbaka till Inspriationsbanken

Skolklassikern

En Svensk Klassiker / Hela Sverige

Kort beskrivning

Känner ni till En Svensk Klassiker? Att genomföra en Svensk Klassiker innebär att man under en 12-månaders period genomför Engelbrektsloppet eller Vasaloppet på Skidor, cyklar Vätternrundan, simmar Vansbrosimningen och springer TCS Lidingöloppet.

Nu kan ni på er skola genomföra samma aktiviteter och dessutom läras er en massa om kroppen i Skolklassikern.

Skolklassikern uppmuntrar till rörelse på ett lekfullt sätt genom aktiviteterna skidåkning, cykling, simning och löpning. Utöver aktiviteterna får klassen resonera om balansen mellan kost, sömn och rörelse och de positiva effekterna på lärande genom energiutmaningar. Skolklassikern är både motiverande och lustfyllt.

Så går det till

 1. Det första du som pedagog behöver göra är att anmäla din klass. Det gör ni enkelt här
 2. Efter anmälan kommer du kunna logga in på Mina sidor på Skolklassikerns hemsida. Det är där du redovisar de uppgifter ni kommer att göra. Vill du anmäla fler klasser så gör du det i inloggat läge.

Efter anmälan kommer du inom cirka 5 arbetsdagar att få ett välkomstbrev. Välkomstbrevet innehåller reflexer och tatueringar till alla elever, affischer, ett följebrev samt information från våra partners Gen-Pep, ICA Sverige, Arla, Crescent och Wasa.

För att sätta Skolklassikern i ett vidare hälsoperspektiv och i ett pedagogiskt sammanhang får du hjälp av ett inspirationsmaterial med faktatexter, bildspel, övningar och filmer om en hälsosam livsstil. Allt finner du under material och länkar. Här finner du också exempel på hur ett pressmeddelande kan se ut. Detta kan du använda för att sprida vetskapen om att du och din klass engagerat er i Skolklassikern och arbetar aktivt med en hälsosam livsstil. Detta material kommer kontinuerligt att utvecklas. Har du tips och tankar kring vad just du saknar så hör gärna av dig till oss via kontakta oss.

Tävlingsinstruktion

Skolklassikern är en hälsoaktivitet för alla elever i årskurs F-6. Det är en enkel och lustfylld aktivitet som i grunden handlar om att klassen tillsammans och på hemmaplan ska klara av de sträckor som ingår i de stora och traditionella motionsloppen inom En Svensk Klassiker (Engelbrektsloppet/Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och TCS Lidingöloppet). Skolklassikern är uppdelad i åtta olika tävlingsmoment som ni löser i den takt som passar just er. Alla tävlingsmoment ska vara klara och redovisade senast den 10 maj 2019. Ni har då klarat av och erövrat Skolklassikern 2018/2019!

Tävlingsmoment

Skolklassikern består av åtta obligatoriska delar, så kallade tävlingsmoment. Ni bestämmer själva när ni gör tävlingsmomenten och i vilken ordning. Alla tävlingsmomenten ska redovisas på Mina sidor senast den 10 maj 2019. Tävlingsmomenten är:

 • SKIDOR
 • CYKEL
 • SIMNING
 • LÖPNING
 • Energiutmaning 1 – Våra cykeltrafikmärken
 • Energiutmaning 2 – Roligare frukt och grönt
 • Energiutmaning 3 – Presenteras inom kort
 • Energiutmaning 4 – Knäck en toppingidé

När ni avverkat en sträcka i klassen loggar du in på Mina sidor och redovisar det ni gjort. I takt med att ni gör klart era tävlingsmoment kommer det att visas som en sammanställning på deltagarlistan. Här kan ni också jämföra er med andra klasser på skolan, i kommunen och/eller i landet.

När ett tävlingsmoment är avklarat kommer ni få ett diplom för tävlingsmomenten Skidor, Cykel, Simning och Löpning. Energiutmaningarna är obligatoriska och registreras även de på Mina sidor.

Frivilliga Snabbhetspriser

Om ni i klassen vill ha en extra utmaning redovisar ni energiutmaningarna innan vissa datum. Då har ni chansen att vinna fina priser från våra partners. Ni väljer själva om ni vill och kan delta i någon, alla eller inget snabbhetspris. Annars redovisar ni tävlingsmomenten senast den 10 maj.

Sista datum för energiutmaningarnas snabbhetspriser är:

 • Energiutmaning 1 21 september 2018 – presenteras av Crescent
 • Energiutmaning 2 30 november 2018 – presenteras av ICA
 • Energiutmaning 3 31 januari 2019 – presenteras av Arla
 • Energiutmaning 4 29 mars 2019 – presenteras av Wasa

Efter varje slutdatum ovan så väljs det roligaste och mest tänkvärda bidraget ut av en jury bestående av personer från En Svensk Klassiker och våra partners. Juryns beslut går ej att överklaga. Vinnarna blir kontaktade kort efter slutdatumet för aktuellt snabbhetspris.

Bli en Klassikerskola

Om alla klasser på en skola genomför Skolklassikern samma läsår erhåller ni utnämningen ”Klassikerskola”. Ni är då berättigade att hissa ”Skolklassikerflaggan” som ni kan köpa till självkostnadspris här

Alla klassikerskolor kommer också vara med i utlottningen av fina priser den 10 maj 2019.

Bidragets syfte

Skolklassikern startades utifrån En Svensk Klassikers mission att göra Sverige och svenskarna friskare. I dag ökar stillasittandet i skolan vilket kan leda till ökad ohälsa. Genom att uppmuntra till rörelse på ett lekfullt sätt och genom att utnyttja skolan som pedagogisk plattform och ge möjlighet till social gemenskap som stärker upplevelsen vill En Svensk Klassiker med skolklassikern se till att:

 • Rörelse blir naturligt och roligt inslag i elevernas vardag.
 • Skolan får stöd i att verka för rörelse genom initiativet som kan ske som en självständig aktivitet eller på enkelt sett kopplas till andra ämnen såsom exempelvis matematik och geografi.
 • Skolorna ges stöd i grundläggande svenska idrotter såsom cykling, simning, löpning och skidåkning.
 • Skolorna får också tillfälle att resonera om balansen mellan kost, sömn och rörelse och de positiva inlärningseffekterna.
 • Att vi genom skolklassikern får ett tillräckligt stort genomslag bland skolorna så att effekterna blir påtagliga, även på lång sikt.

Ladda ner

introduktion-skolklassikern_2018-2019.pptx