Tillbaka till Inspriationsbanken

Per Brahegymnasiet byter ut sockerstinna varor mot nyttiga alternativ

Per Brahegymnasiet / Jönköpings kommun

Kort beskrivning

Barn och unga äter för mycket socker. På Per Brahegymnasiet i Jönköping byttes sockerstinna varor ut mot nyttiga. Då ökade försäljningen och eleverna är nöjda. Högst tio procent av det barn och ungdomar äter varje dag bör komma från tillsatt socker, men enligt Livsmedelsverket får många i sig mer än dubbelt så mycket.

Per Brahegymnasiet i Jönköping har medvetet satsat på att minska sockret i cafeterian och då ökade försäljningen. Bullar och kakor finns visserligen kvar i cafeterian på Per Brahegymnasiet i Jönköping men det är smoothies, fruktsallad och mackor som säljer bäst.

I snitt gör köket 100 smoothies och över 100 fruktsalladsburkar i veckan! Det går åt ungefär 200 mackor om dagen och det kan jämföras med i snitt 25 bullar om dagen.

 

Sedan 2018 har Fredrik tillträtt som ny kökschef, och har bl.a infört;

  • Vi har anställt en konditor som ansvara för caféet
  • Allt som serveras är hembakat
  • Vi säljer ingen läsk med socker eller energi i
  • Alltid en fruktkorg framme
  • Naturgodis
  • Yoghurt med hemmagjord müsli
  • Veganmackor
  • Hemgjorda veganska energibars
  • Alltid veganska-gluten-laktosfri alternativ både bakverk och mackor

Bidragets syfte

Genom att öka nyttiga alternativ i skolans matsal och cafeteria så bidrar vi tillsammans till en mer hälsosam och näringsrik skola där eleverna orkar mer och känner sig mätta och fulla av energi.

Per Brahegymnasiet
Rekommendation livsmedelsverket