Tillbaka till Inspriationsbanken

Vemdalens skola - en rörelsesmart skola

Vemdalens skola / Jämtlands län

Kort beskrivning

Vi i personalen på Vemdalens skola har under de senaste åren utbildat oss och inspirerats av aktuell forskning kring fysisk aktivitet och rörelsens betydelse för hälsa, välbefinnande och elevers inlärning i skolan. Vi har alla känt att vi vill arbeta med rörelse för inlärning och att vi har bra förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

Under läsåret 18/19 fick vi äntligen förutsättning att profilera vår skola och starta vår tydliga verksamhet med daglig fysisk aktivitet, regelbundna rörelsepauser och en aktiv skolidrottsförening där eleverna själva får vara med och påverka vår dagliga rörelse.

När vi frågar eleverna varför vi har daglig rörelse och regelbundna friluftsdagar, svarar de så här:

"Det var kul. Man får röra på sig och vi är en rörelserik skola" - Axel i årskurs 5:

" Det är väldigt bra att vara ute och att träna och jag tycker sådana här friluftsdagar visar hur viktigt skolan tycker att rörelse och träning är" - Filippa i årskurs 5

I Vemdalen har vi en fantastisk närhet till fjäll och natur vilket skolan och fritidsverksamheten nyttjar.

Vemdalens skola.

Under läsåret har vi kommit igång med vår profilering och vi känner nu att verksamheten förankrats både i och utanför skolan. Vi har fått mycket uppmärksamhet för vår verksamhet vilket vi tycker är jätteroligt och ett fint kvitto på att vi har träffat rätt med vårt arbete!

Utomhusbilderna är tagna på våra idrottslektioner och på våra friluftsdagar.

Barn som åker skidor.Barn som läser en uppgift. En klass som åker skidor tillsammans.

Vårt skidspår vintertid och vår terrängbana sommartid startar på skolgården. Under sommar- och vintertid har vi möjlighet till fjällturer i våra spår och vandringsleder samt alpin skidåkning i våra närliggande fjäll.

Skog och vandringsled.

Det är för oss en enorm lyx att ha en av Sveriges främsta skidorter på 10 minuters avstånd från skolan och det är någonting vi försöker nyttja i vår verksamhet.

Vi deltar även i diverse utmaningar för att få våra elever i rörelse, som till exempel att ta sig för egen maskin till och från skolan, därav den härliga samlingen cyklar utanför vår skola.

Cyklar intill skolbyggnaden.

Bidragets syfte

Vi känner oss nu trygga med vår profilering och med vårt arbete kring fysisk aktivitet och rörelse och vi vill nu visa att det går att med en stark personals trägna arbete gå från en "vanlig" kommunal skola till en rörelsesmart skola med daglig fysisk aktivitet. Att hitta våra bästa förutsättningar för att lyckas, kontakten med föräldrar och förankra rörelsens värde i skolan men också på orten. Vi känner verkligen att vi hittat rätt i vårt arbete! Vi inspirerar gärna andra att också testa sina vingar!