Kort beskrivning
Barn och unga äter för mycket socker. På Per Brahegymnasiet i Jönköping byttes sockerstinna varor ut mot nyttiga. Då ökade försäljningen och eleverna är nöjda. Högst tio procent av det barn och ungdomar äter varje dag bör komma från tillsatt socker, men enligt Livsmedelsverket får många i sig mer än dubbelt så mycket.
Per Brahegymnasiet i Jönköping har medvetet satsat på att minska sockret i cafeterian och då ökade försäljningen. Bullar och kakor finns visserligen kvar i cafeterian på Per Brahegymnasiet i Jönköping men det är smoothies, fruktsallad och mackor som säljer bäst.
I snitt gör köket 100 smoothies och över 100 fruktsalladsburkar i veckan! Det går åt ungefär 200 mackor om dagen och det kan jämföras med i snitt 25 bullar om dagen.
Sedan 2018 har skolan en ny kökschef som bl.a infört:
- En anställd konditor som ansvarar för caféet
- Allt som serveras är hembakat
- Vi säljer ingen läsk med socker eller energidryck
- Alltid en fruktkorg framme
- Naturgodis
- Yoghurt med hemmagjord müsli
- Veganmackor
- Hemgjorda veganska energibars
- Alltid veganska-gluten-laktosfri alternativ både bakverk och mackor
Bidragets syfte
Genom att öka nyttiga alternativ i skolans matsal och cafeteria bidrar vi tillsammans till en mer hälsosam och näringsrik skola där eleverna orkar mer och känner sig mätta och fulla av energi.
Läs mer
Per Brahegymnasiet
Rekommendation livsmedelsverket