Tillbaka till Inspriationsbanken

Frukost på Väståkraskolan

Väståkraskolan / Trelleborgs kommun

Kort beskrivning

Vårt mål Måltiderna i skolan har stor betydelse för elevernas hälsa, sociala gemenskap, trivsel och inte minst lärande. Vi vill erbjuda frukost till alla elever för att bidra till att öka deras koncentration och prestation under hela skoldagen. En elev som har ätit frukost får bättre förutsättningar att klara skoldagen och ha en god hälsa. Frukosten i skolan ska inte ersätta frukosten hemma utan ses som ett komplement för elever som är morgontrötta, har lång resväg eller hellre äter frukost med sällskap i skolan. En bra frukostvana kan bidra till en bra lunchvana.

Bidragets syfte

Så gjorde vi:Vi började med att kartlägga behovet. Vi såg att energinivå och koncentrationsförmåga sjunker de dagar då eleverna går länge i skolan (tisdagar och torsdagar).

Vi ville göra eleverna delaktiga och låta dem få vara med och påverka möjligheten till att äta frukost på skolan. Därför bjöds alla klasser från årskurs 5-9 in för att en klass i taget äta frukost tillsammans med kökschef, frukostvärdinna samt biträdande rektor och prata kring frukost, miljön i skolrestaurangen och andra tankar kring måltidssituationerna.

Många elever var nyfikna och räckte upp handen när vi frågade om någon var sugen på att börja dagen med frukost i skolrestauragen. Vi började sedan att servera frukost för årskurs 5-9 från klockan 8.15. Vår frukostvärdinna hälsar eleverna välkomna tillsammans med två personal från köket.

Frukostvärdinnan underlättar för köket så att allt hinns med, samt minglar med eleverna. Vid varje frukosttillfälle är 10–15 lärare närvarande i skolrestaurangen. Köket jobbar för att minska matsvinnet och bakar bröd på överbliven gröt, mos eller grönsaker från salladsbuffén. Frukt som börjar se dålig ut används till smoothies.

Mattanken- Frukost för en bra start på dagen