Tillbaka till Inspriationsbanken

Cykla till skolan på Cykelns dag och sätt världsrekord

Svensk Cykling

Kort beskrivning

3 juni är det Cykelns dag i hela världen. Varje år. Det har alla världens länder bestämt tillsammans i FN. Det gör det utmärkt att uppmana elever att cykla till och från skolan på Cykelns dag. Denna aktivitet går att komplettera med undervisning om att elever som cyklar till skolan lär sig mer och är piggare i skolan.

Under Cykelns dag 2020 skapade cyklister i Sverige ett världsrekord i insamlad cykeltid. Tillsammans registrerades 456 380 minuter, eller nästan 11 månaders, cykeltid under en dag. På Cykelns dag i år, 2021, är målet att slå detta världsrekord. Rejält.

I år kommer alla elever i förskolan, grundskolan och gymnasiet, som cyklar på Cykelns dag att kunna registrera det i en egen insamling. Det gör det möjligt att se hur mycket av den cykeltid som alla bidrar med som kommer från elever. Tänk om Sveriges elever skulle kunna cykla hela sommarlovet, eller 100 800 minuter, på en dag.

Varje elev kan registrera sin egen cykeltid på hemsidan cykelnsdag.se. Men det kanske är enklare och roligare om en klass eller en skola låter en personer registrera cykeltiden för hela gruppen på hemsidan. Då blir det möjligt att jämföra med andra som samordnat sin registrering på samma sätt.

Cykeltiden registreras på hemsidan cykelnsdag.se under 3 juni och fram till klockan 12.00 4 juni.

I Sverige arrangeras Cykelns dag av organisationen Svensk Cykling.

Bidragets syfte

Forskning visar att det finns ett samband mellan att allt fler barn blir körda till skolan i bil och att den psykiska hälsan bland barn och unga försämras. Barn som cyklar till och från skolan har lättare att koncentrera sig i skolan, vilket gör att man har lättare att lära sig, får bättre skolresultat och har lättare för att koppla av på kvällarna.

Det finns också forskning som visar att fler barn vill gå eller cykla till skolan än vad som gör det i dag. Helst vill man ta sig till skolan tillsammans med kompisar.

Cykelns dags hemsida