Inspiration kring hur man får hela förskolan att jobba integrerat med fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor
Vi har fått intervjua Jonna McManus, förskolelärare på Kardborrens Förskola i Strömsbro och fått en fin inblick i hur man får med en hel förskola, arbetslag och föräldrar på tåget.
Vill du kort berätta lite om er verksamhet?
Vår förskola ligger i Gävle i den natursköna stadsdelen Strömsbro. Vår profil är utomhuspedagogik med rörelse, musik och hälsa. Visionen bygger på att ge barnen verktyg för framtiden. Där anser vi att kunskap om en hälsosam livsstil är ett viktigt verktyg. Forskning visar också att barn som tidigt i livet får rörelse som ett naturligt inslag i sin vardag tar med sig det in i vuxen ålder. Inslag av rörelse har vi genom skridskor, simskola, skogsutflykter och 8000 kvm tomt som bjuder in till motoriska utmaningar. Även återhämtning är viktigt, därför har vi varje dag schemalagd vila med högläsning och avslappning.
Utmaningar ni hade innan?
Hälsa och rörelse har alltid varit en naturlig del av vår förskolas verksamhet men Generation Pep har tillfört nya idéer och kunskaper genom att dela med sig om vad forskning och styrdokument säger.
Fördelar ni sett med att använda Pep Förskola?
En fördel med att ansluta sig till Generation Pep är att vi har kunnat implementera det i vårt arbeta med förskola appen Tyra. Där har Generation Pep fått en egen tagg och pedagogerna taggar både i blogg och lärloggar där vårdnadshavare får ta del av både foto, filmer och text om barnens motoriska utveckling.
Hur har ni arbetat med fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor för att komma dit ni är idag?
Varje läsår har vi schemalagda skogsutflykter, simskola och skridskoåkning. Vi har en kock som tillagar hälsosam mat från grunden, grönsaker och vegetarisk mat är ett naturligt inslag varje vecka. Arbetslaget belyser de positiva effekterna av enskilda måltider till exempel frukt och grönt, vatten, mjölk och en varierad kost är också något vi pratar om i vardagen.
Vilka delar av Pep Förskola har ni uppskattat mest?
Tips och idéer samt färdigt material så som diplom, affischer, videos och adventskalender.
Har ni några enkla tips till andra förskolor som ännu inte kommit så långt?
Diskutera fördelarna och plocka fram en hållbar plan där det finns en samsyn i arbetslaget. Se även över vad ni redan gör och kolla om enkla förändringar kan kopplas till Generation Peps arbete.
Hur fick ni med kollegor och vårdnadshavare samt elever på tåget?
Frågan lyftes först på ett personalmöte, vad hur och varför? Det blev relevanta frågor och samtliga pedagoger såg fördelarna. Efter beslut informerade vi vårdnadshavarna både via appen Tyra samt under ett föräldramöte. Vi använde oss av det färdiga informationsbrevet till föräldrar och förtydligade konkret hur vi kommer att arbeta. Genom att prata positivt om rörelse och hälsa blir det ett naturligt inslag för barnen. Vi använder uttrycket ”Pep” och ”Peppade” inför olika aktiviteter tex "Nu är vi peppade att röra på oss"!