04 jan 2021

Paniz Yousefi vill att alla ska kunna prestera på sin högsta nivå

Till Årets Peppare kan både föreningar/organisationer och enskilda ledare nomineras och nu har det blivit dags att träffa just en av dessa eldsjälar till ledare som finns där ute. Idag får vi lära känna Paniz Yousefi.

Hej, stort grattis till att ni är finalist till Årets Peppare 2021! Vem är du och vad är du med och driver för verksamhet?

Jag heter Paniz Yousefi, 24 år, född och uppvuxen i Uppsala. Jag är med och driver Parallel Play ett projekt som startades september 2019. Målet med Parallel Play är att skapa en inkludering för alla individer oavsett bakgrund eller funktionshinder. Alla ska ha möjlighet till utveckling inom sin sport för att kunna prestera på sin högsta nivå. Parallel Play jobbar för att skapa samarbeten mellan badmintonklubbar i Sverige tillsammans med Badmintonförbundet för att hjälpa föreningar att skapa Para- samt Specialbadminton. Slutgiltiga målet är att kunna representera ett svenskt landslag i paralympiska samt special olympiska spelen. I dagsläget har vi endast Rickard Nilsson på internationell nivå men vi blir fler, vilket är roligt att se. Tack vare Parallel Play valde jag att byta utbildning från apotekarprogrammet i Uppsala till Ortopedingenjörsprogrammet i Jönköping, detta för att kunna specialisera mig ytterligare inom protes och ortosvärlden för framtida badmintonspelare.

Hur arbetar du för att få barn och unga i rörelse?

Jag tycker det är viktigt som ledare att visa att vi är jämlika. På badmintonbanan är vi alla lika värda oavsett ålder, kön och bakgrund. Min viktigaste egenskap och styrka som ledare är att försöka få ALLA att känna sig sedda och hörda på varje träningspass. Barn och ungdomar måste få prova på idrotten direkt, “Hands on”. Ett starkt samarbete med fler föreningar är nyckeln till att lyckas engagera barn och ungdomar. De måste få känna sig delaktiga i utvecklingen. Alla har sitt sätt att lära sig. Mitt ansvar är att hitta varje individs unika väg. Jag säger alltid “köra på, prova, sen bestäm”. Jag brukar köra badmintonevent på skolor eller allmänna platser där mina målgrupper befinner sig, istället för att vänta tills de kommer till mig. På så sätt finner man intresset snabbare. Som ledare gäller det att vara lyhörd, alltid ha en positiv energi samt kunna ha tuffa lekfulla träningar men samtidigt vara disciplinerad och lugn.

Hur har ditt arbete påverkats av rådande pandemi?

Det har påverkat Parallel Play enormt mycket eftersom spelarna är i riskgruppen och vi försöker att minska smittspridningen så mycket som möjligt. Därför har vi varit tvungna att ställa in träningar ibland och ibland givit personliga träningsplaneringar så att spelarna även kan träna själva för att hålla kvar intresset. Vi är mycket tacksamma att vi fått chansen och utveckla projektet med hjälp av Parasportförbundets fantastiska läger “Start your impossible camp” under dessa tider. Vi har tagit tillfället i akt och pratat med andra badmintonklubbar för att hjälpa dom att starta paraverksamheter och vii ser framemot att se utvecklingen.

I början av 2019 hörde Yunus Sportshub av sig till mig och ett samarbete med Nobelpristagaren Professor Muhammad Yunus började. Vi träffades några gånger och i mars 2020 fick jag förfrågan om att vara ledare för Europa under ett projekt som heter COVID-19 Sport Response där vi har försökt lösa olika typer av samhällsproblem genom idrotten. Ett team på ca 30 personer med engagerade ledare från Europa samt spelare från Parallel Play sattes ihop.

Hur känns det att vara finalist i årets peppare?

Det känns helt fantastiskt och det värmer att se hur vårt arbete har uppmärksammats av så många. Jag trodde aldrig att jag skulle komma så långt eller lyckas så stort på bara ett år. Jag är jätteglad och överväldigad över den utvecklingen jag har fått vara med och skapa tillsammans med fantastiska

människor runtomkring mig. Jag är oerhört tacksam av att bli nominerad till ett så fint pris som Årets Peppare. Det här priset visar att svensk parabadminton växer, får ta plats och det tar inte lång tid tills vi ser en självklar inkludering i många fler klubbar.

Läs mer om Årets Peppare här.