Årets Peppare

Årets Peppare tilldelas en aktör för sitt aktiva ställningstagande för barns hälsa. Nomineringen är stängd.

Generation Peps vision är att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. En del av detta arbete handlar om att synliggöra och uppmärksamma dem som skapar förutsättningar för att så många barn och unga som möjligt ska få uppleva rörelseglädje, och därigenom inspirera andra. Därför har vi skapat priset Årets Peppare - ett pris som ska belöna en person, organisation, förening eller ett initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig. Årets Peppare delas ut i samarbete med Riksidrottsförbundet i samband med Idrottsgalan. 

Nomineringen är stängd. Sista nomineringsdag var den 9 november.

Årets Peppare 2024

Den 22 januari tilldelades Hej främling utmärkelsen Årets Peppare 2024. Hej främling är en organisation som arbetar för att minska utanförskap, och att deras arbete berörs märktes tydligt på Idrottsgalan. Juryns motivering löd:

Årets vinnare skapar inkluderande och naturliga miljöer där människor kan mötas och lära känna varandra genom rörelseglädje.

Idag skapas nya vänskapsband och utanförskap bryts tack vare deras ovärderliga och välkomnande insatser där allt börjar med något så enkelt som ett Hej.

Priset Årets Peppare 2024 tilldelas Hej främling.

Läs mer om deras arbete i vår intervju.

Tidigare vinnare

Vinnare 2023: Fuzed är en e-sporthall som kombinerar ungas digitala intresse med den traditionella fysiska arenan och skapar möjlighet till rörelseglädje och en mer hälsosam livsstil i en digital värld.

Vinnare 2022: Aktivitet Förebygger, Ängelholms kommun, är ett samarbete mellan kommun, civilsamhälle och näringsliv. Genom samverkan med delar av det lokala samhället skapat en hållbar och långsiktig modell för barn och ungas hälsa.

Vinnare 2021: Bara Vanlig, en löpargrupp för personer med funktionsvariation och som nu växt till en folkrörelse. Bara Vanlig grundades på Hellasgården i Stockholm 2016 av Niclas Wennerlund som då ville ha ett sätt att träna tillsammans med sin dotter.

Vinnare 2020: Fritidsbanken, är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar där du kan låna det du behöver kostnadsfritt i upp till 14 dagar. 

Vinnare 2019: Stiftelsen Goodsport, verkar för att på olika sätt främja idrotten och idrottens utveckling i Sverige samt för en hälsosam livsstil och en hälsosam utveckling i samhället i stort.

Finalister 2018: Gerestaskolan, Härnösand, Nina Kristell Wergeni, Fritidsbanken
Vinnare 2018: Gerestaskolan, Härnösand, har schemalagt pulsträning innan skoldagens start för alla elever fyra dagar i veckan året om.

Finalister 2017: Futebol dá Força, Pokémon GO, Tomas Andersson 
Vinnare 2017: Futebol dá Força, arbetar för att stärka och inkludera unga tjejer med fotbollen som verktyg.

Jury 2023

H.K.H Prins Daniel
Carolina Klüft, Verksamhetschef Generation Pep, fd. Elitidrottare
Marie Denitton, Internationell samordnare, Riksidrottsförbundet
Stephan Rimér, Leroy media
Britta Thedin Jacobsson, doktor i idrottsvetenskap, inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet
Aron Andersson, äventyrare, föreläsare och inspiratör
Stephan Wilson, producent, programledare, barn- och sportprofil
samt vinnaren av Årets Peppare 2022
Karl Sergel, Fuzed