Hej främling! Skapar möjligheter för fler nyanlända att hitta gemenskap och rörelseglädje
Idag träffar vi den sista av årets finalister till Årets Peppare 2021. Prisutdelningen sker den 18 januari på Idrottsgalan och då får vi äntligen veta vem av årets sex finalister som tar hem priset som både Generation Pep och Riksidrottsförbundet står bakom. Den sista finalisten är organisatioen Hej främling! och vi har fått prata med deras verksamhetschef Emma O Jangö.
Hej, stort grattis till att ni är finalist till Årets Peppare 2021!
Berätta kort om vilka ni är. Hej främling! grundades på ett asylboende utanför Östersund för sju år sen. Vi började med något enkelt, nämligen att göra öppna och gratis hälsofrämjande aktiviteter när nyanlända får möta etablerade svenskar i ett gemensamt intresse. Från början och än idag är det grunden i vad vi gör – vi erbjuder en stund av glädje och gemenskap kring något som gör att jag mår bättre, tillsammans med andra. Förra året hade vi 17 850 besök på 27 orter över hela Sverige, från Malmö till Gällivare. Alla är välkomna på allt vi gör! Vi jobbar särskilt för att välkomna nyanlända och asylsökande.
Hur arbetar er verksamhet med att få barn och unga i rörelse?
Hej främling! har barn och unga samt kvinnor som fokusgrupper inom målgruppen nyanlända/asylsökande. Många av våra unga har kommit till Sverige ensamma, vissa lever idag med sina eller nya familjer. Det kommer också unga som är uppväxta i Sverige men som lever i ett utanförskap av andra skäl. Gemensamt för alla är att de söker en meningsfull fritid. Många behöver också få ur sig en massa oro och frustration och då är rörelse oerhört bra. Vi jobbar med våra värderingar på varje pass: respekt, glädje, gemenskap. Det är ibland svårt. Men det är det värt när det är lättare hjärtan som går hem efter en stund tillsammans.
Hur har ert arbete påverkats av rådande pandemi?
Vi började ställa om direkt i mars till utomhus och digitalt men har kämpat och kämpar fortfarande med att få våra nya vänner att hitta in digitalt. Vi provar allt, digitala promenader, fotboll i naturen, cirkelträning och livesänd dans. Vi vill knäcka koden som får alla att känna sig välkomna digitalt. Våra kollegor och ideella som själva flytt till Sverige är otroliga bryggor som delar med sig av sina frågetecken, känslor och lösningar. Lösningar på samhällsutmaningar skapar vi bara tillsammans. Den enkla tekniken finns, guiderna finns, viljan att mötas finns – vi gör allt för att få ihop det till en ny verklighet.
Hur känns det att vara finalist i årets peppare?
Förutom den dagliga återkopplingen vi får från varje deltagare när man ser vad det ger att vara tillsammans så är nomineringar till priser som detta en av de absolut största erkännandena vi kan få som ideell förening. Vi kämpar såklart i motvind emellanåt men den kärlek vi får tillbaka slår precis allt. Vi gör bra saker som är livsviktiga för många. För det är rika liv och hälsa för alla som det faktiskt handlar om. Den här nomineringen är till alla ideella hjältar och deltagare som vi får möta varje dag.