Tillbaka till Inspriationsbanken

Rörelsepass på Guteskolan föråk 7-9

Guteskolan AB / Gotlands kommun

Kort beskrivning

Vi har en idrottsprofil som riktar sig mest till grundskolan som vi vill utvecklar till gymnasiet. Alla elever i skolan får frukost mellan kl 8.00- 9.00. Vår skola vann priset för Sveriges bästa frukost i fjol.

Vi har ett ”rörelsepass” varje dag för alla åk7,8,9 från kl 8.00 -8.45 för vi har märkt att i den här ålder är ungdomar inte så aktiv som för. En rörelsepass är olika varje dag och kan bestå av tennis, yoga, dans, kondition osv. Idén är att alla måste vara i rörelse men i var och ens egna takt som vi tycker är väldigt viktigt. Efter dom är klara med passet går dom snabbt till skolan och äta ett hälsosam frukost. Detta pass är utöver de vanliga idrottslektionen.

Nedan kan du se ett exempel på hur sjuornas veckoschema ser ut för första perioden. Fyra morgnar startar med ett 45 minuters rörelsepass och en morgon, på onsdagen, kör de en vanlig gymnastiklektion som är över två timmar lång. På ett liknande sätt ser alla högstadieelevers scheman ut.

Idrottsprofilen handlar också om att få testa på nya idrotter och aktiviteter. Under första perioden får sjuorna bland annat testa på yoga och tennis.

Måndagar: Tennis
Tisdagar: Yoga
Onsdagar: Idrott
Torsdagar: Rörelsepass med Erik
Fredagar: Skateboard

Bidragets syfte

Vi har varit igång i ca 4 år och har märkt att eleverna har bättre skolresultat och det är lugnare i skolan. Vi har fått flera elever som söker till oss på grund av detta. Vår förhoppning är att varje elev i slutändan ska hitta någon idrottsform som de gillar att utöva när skolan är slut. Vi hoppas även att en bra start på dagen ska ge dem mer energi, större fokusering och kanske ett bättre betyg.

Guteskolan vill mäta effekten av rörelsepassen
Guteskolans hemsida