Tillbaka till Inspriationsbanken

Grönsakskul

Lovisedalskolan / Vallentuna kommun

Kort beskrivning

Under höstterminen 2018 gjordes ett grönsakstest och ett experiment i en klass på Lovisedalsskolan. Vi hade tidigare under året sett en avighet mot att ta och testa grönsaker i dom yngsta klasserna och därför bestämde vi oss för att införa ”veckans grönsak” en gång i veckan.

Vi bjöd in en av skolans klasser till matsalen där de fick klämma, känna, smaka och titta på en grönsak, tex tomat. Vi hade innan beställt hem lite olika sorter och färger av dessa grönsaker som klassen delade på, smakade på och analyserade. Det var både råa och tillagade grönsaker. Efter grönsakstestet gick eleverna på rast och lekte.

Väl i klassrummet igen fick alla rita av grönsaken i fråga och berätta med egna ord vad den smakade, till exempel sött, sur, varm, kall, osv. Detta blev ett så stort intresse från barnens sida att vi blev överrösta med frågor om när vi skulle börja med detta igen, och såklart ville flera klasser också delta. Då föddes idén om att istället för att ta barnens undervisningstid så bjuder vi på vår tid.

Robert, som är kökschef, kommer gå runt i klassrummen och berätta om dagsbehovet av fibrer och grönsaker samt ta med gurka, morot, paprikastavar etc. som barnen kan få smaka på och på så sätt få lite extra energi och motivation att testa nya grönsaker som ibland dyker upp i salladsbuffén på skolan.

Detta blev så stort och populärt bland eleverna så vi har bestämt oss för följande; Planen för hösten är fortsättning och utveckling av detta i någon form då flera arbetssätt har inkommit så har vi som mål att avsluta med någon form av kompendium eller ännu roligare en bok, med syftet, resan och målet samt barnens egna upplevelser och teckningar.

Bidragets syfte

Lära barn och elever mer om frukt och grönsaker.

Lovisedalskolan hemsida