26 sep 2022

Vasaskolan i Danderyd tilldelas utmärkelsen Årets Pep Skola i White Guide Junior

Den 20 september korades årets vinnare i White Guide Junior. I kategorin Årets Pep Skola som är ett samarbete mellan Generation Pep och White Guide Junior utsågs Vasaskolan, Danderyd, till årets vinnare.

Vasaskolan i Danderyd har arbetat med fysisk aktivitet och hälsosam mat under en längre period, och för ett år sedan var de en av de första skolorna som blev en certifierad Generation Pep Skola. I år kammade de hem vinsten i White Guide Juniors kategori Årets Pep Skola, med motiveringen:

”Att sitta tyst och still hör det förflutna till. Här är ett kök och en rektor som vågar lyssna på kroppen – och den vill ha god och hälsosam mat, kunskap och massor av rörelseglädje!”

Vasaskolan tilldelades diplom och ett pris i form av ett Mattcurling-set, som delas ut samarbete med Unicurl. I samband med Vasaskolans tilldelning av utmärkelsen passade vi på att ställa några frågor om deras arbete.

Stort grattis! Hur har ni firat er vinst i White Guide Junior?

Vi kommer fira vinsten nu på fredag, hela skolan kommer att bjudas på diverse nyttiga läckerheter så som smoothies och fruktsallad till eleverna och snittar och grönsaksstavar med olika röror till personalen. Vi kommer även att hissa Pep-flaggan och ha musik och rörelseaktiviteter vid firandet.

Hur har ni arbetat med fysisk aktivitet och hälsosamma kostvanor för att ta er dit ni är idag?

Vi kör mikropauser dagligen genom våra rörselseburkar (som uppdateras med nya rörelser med jämna mellanrum). Vi har olika rörelseaktiviteter både i och utanför klassrummet. Vi har en trampcykel som eleverna kan använda sig av med tillhörande höj och sänkbart bord (dessa byter klassrum med jämna mellanrum för att alla elever på skolan ska få denna möjlighet till rörelse under skoldagen). Vi har daglig rörelse i matsalen med hjälp av Pep-banan (rörelsebana från Mural Arkitektur) som eleverna tar sig ut från matsalen med. Vi har även utökat utbudet i matsalen i form av fler delar på salladsbordet, nybakt bröd och dagliga soppor. Vi har även fler kompostfria dagar i veckan för att minska på matsvinnet.

Vad har varit lätt eller svårt i denna process?

Det som har varit svårt är att verkligen få med alla på pep-tåget. Det lätta har varit att tänka mer hållbart och nyttja den överblivna maten och skapa nya rätter.

Vilken del av Pep Skola verktyget har ni uppskattat mest?

Inspirationsbanken har varit till jättestor hjälp. Den har inspirerat oss att hitta på nya rastlekar men också mikropauser.

Har ni några tips till andra skolor som jobbar med Pep Skola och ännu inte nått hela vägen fram?

Ge inte upp! Fortsätt sätt elevernas hälsa i främsta rummet. Vi alla vinner på en friskare och starkare generation. Alla skolor i Sverige borde satsa på att vara Pep-certifierade.

Aktivitetsväskor till alla nominerade

I kategorin Årets Pep Skola fanns totalt 10 nominerade skolor. Som tack för deras aktiva arbete för en hälsosammare skoldag tilldelas samtliga en aktivitetsväska som delas ut i samarbete med Stadium.