Skogsmulle vill få fler barn i rörelse i naturen
Varje år utser Generation Pep och Riksidrottsförbundet Årets Peppare. Priset delas ut på Idrottsgalan, i år sker detta den 18 januari. I år har juryn valt ut sex finalister och under veckan kommer vi presentera en intervju per dag där ni får lära känna våra finalister lite bättre. Idag får vi träffa Skogsmulle, en verksamhet inom Friluftsfrämjandet.
Hej, stort grattis till att ni är finalist till Årets Peppare 2021! Berätta kort om vilka ni är.
–Hej kollikok! Jag är Skogsmulle, barnens och djurens vän i skogen. I Friluftsfrämjandets verksamhet träffar jag barn som är 4–7 år, här i skogen. Det finns tusentals grupper över hela landet, både inom förskolan och på fritiden. Tillsammans med sin pedagog eller ideella ledare får barnen uppleva både rörelseglädje och respekt för naturen.
Hur arbetar er verksamhet med att få barn och unga i rörelse?
–Mina kompisar på Friluftsfrämjandet gör massor av roliga saker med barn. Det är skidskola både utför och på längden, skridskoskola, Naturparkour, mountainbike, och mycket mer. Och självklart all verksamhet med mig, Skogsmulle. Särskilt viktigt är att vi har kul när vi rör oss, och att vi respekterar naturen, och att vi inte tävlar.
Hur har ert arbete påverkats av rådande pandemi?
–När många blev sjuka och allt ställdes in så drog jag direkt igång Skogsmulles utmaningar. Vi behövde ju då nå ännu fler barn och visa dom att naturen finns med massor med möjligheter till att bygga hinderbanor och ha kul äventyr. Så varje dag i 30 dagar kom jag på en ny utmaning för barnen att göra tillsammans med sina vänner eller familjer i naturen, t.ex. hitta tre saker på B, ligga raklång på marken och titta på molnen och trädtopparna, klättra i ett träd och balansera på en stock. Tror Skogsmulles utmaningar nådde cirka en miljon människor. Superkul!
Hur känns det att vara finalist i årets peppare?
–Oj, väldigt kul! Och det är en ära som jag delar med tusentals ideella ledare och pedagoger som varje vecka tar med barnen ut i naturen. Friluftsfrämjandet växer så det knakar, och förhoppningsvis kan denna finalplats leda till att ännu fler barn kommer ut i naturen.