01 nov 2021

Häng med på Pep-kilometern under vecka 44!

Höstlovet är här för de flesta och vi kör igång med vår årliga utmaning, Pep-kilometern. Pep-kilometern går ut på att du varje dag springer, går, cyklar, rullar eller på annat sätt tar dig fram aktivt minst 1 kilometer varje dag under en hel vecka.

Studier har visat att barn och unga är som mest stillasittande på lov och helger, där för vill Generation Pep göra en riktad satsning för att få in mer rörelse just under lov. Där kommer Pep-kilometern in.

- Vår förhoppning är att Pep-kilometern ska bli en kul och inspirerande utmaning som alla kan vara med på. Då det handlar om att röra på sig utifrån egna förutsättningar så vill vi att så många som möjligt ska kunna delta och all rörelse räknas verkligen, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep.

Detta är andra året vi kör Pep-kilometern på höstlovet och tidigare år kunde vi se hur familjer gjorde det tillsammans genom att anpassa aktiviteterna, exempelvis kanske barnen cyklade och föräldrarna sprang. Det är också en perfekt aktivitet att göra tillsammans med förskolan eller fritids som fortfarande har aktivitet även om skolorna har lov.

På vår Instagram kommer vi varje dag under vecka 44 att dela med oss av inspiration och pepp för att få fler att delta, och vi hoppas även att alla som själva är med vill dela med sig av sina Pep-kilometrar genom att dela under #pepkm.

Nytt för i år är även att vi kommer lyfta kampanjen även på plattformen Tiktok, inom ramen för initiativet #5StegFramåt som bl.a. syftar till att inspirera TikTok-användare att röra mer på sig. VI hoppas att detta samarbete ska leda till att fler barn och unga får upp ögonen för kampanjen och dess budskap.

Varför behövs Pep-kilometern?

Vi behöver röra på oss varje dag. Fysisk aktivitet varje dag gör nämligen att vi minskar risken för en rad sjukdomar, men vi blir också gladare och kan koncentrera oss bättre. Vi tror dessutom att vi behöver göra det enkelt att komma igång. En kilometer klarar de flesta att springa, cykla eller gå och det ökar chansen för att man vill göra det igen. Sen får man självklart göra sin Pep-kilometer längre om man vill!