07 okt 2021

Moviement – nytt initiativ för att genom film inspirera till mer rörelse

Moviement är skapat av Göteborg Film Festival Prisma och Generation Pep med stöd av Västra Götalandsregionen. Göteborg Film Festival Prisma är en årlig filmfestival som ger barn och ungdomar bra film från hela världen och verktyg för att själva skapa film.

Målet med initiativet är att inspirera barn och unga till att använda sig av digital teknik och göra filmer med inslag av rörelse. År 2021-2022 är temat för året dans och via Moviement kommer barn och unga få tips både i filmskapande och dansteknik.

Moviement utgår från en pedagogisk metod framtagen av Göteborg Film Festivals filmpedagoger som grundar sig i att kameran och filmen är ett lika viktigt verktyg som pennan för att uttrycka sig. Att lära genom att göra först och analysera och teoretisera sen, genom att sätta barnets berättelse i centrum och locka fram kreativitet genom givna ramar. I den pedagogiska metoden är alla som deltar experter.

Moviement håller till på moviement.se där deltagare kan ta del av lustfyllda, specialproducerade workshops och guider i hur man med enkla medel kan skapa egna filmer med lättillgänglig teknik. Ett antal danscoacher också ut grundläggande steg i dansstilar såsom hip hop, locking, popping, balett och jazz. Deltagare kan välja att bara ta del av tipsen och guiderna på hemsidan eller också att dela med sig av sin egna dansfilm och visa den för andra på hemsidan. Ett urval av de publicerade filmerna under året kommer bli uppmärksammade och visade på Moviements dansfilmsgala under 2022.

Sajten är tillgänglig över hela Sverige men Göteborg Film Festivals filmpedagoger kommer även under hösten 2021 göra workshops bland ungdomar i skolor, på fritidsgårdar och idrottsföreningar i Västra Götaland. Moviement görs i samarbete med Generation Pep och med stöd av Västra Götalandsregionen.

Läs mer om satsningen här: https://moviement.se/