13 okt 2021

Möt vår folkrörelse: Barnens Karta

I vår folkrörelse finns olika aktörer som valt att stå bakom Generation Peps vision. Idag får vi möta en av dom, nämligen Barnens Karta - en gratis marknadsplats för ideellt föreningsliv såsom idrott, friluftsliv, träning, och meningsfull fritid.

Hej Mikael, vad är Barnens Karta?

Barnens Karta är dels en gratis marknadsplats för ideellt föreningsliv såsom idrott, friluftsliv, träning, och meningsfull fritid. Det är samtidigt en aktivitetsplattform för barn, ungdomar och familjer då de själva kan tipsa om platser eller skapa aktiviteter som främjar rörelseglädje och vardagsmotion. 

Vi har sedan 2017 skissat på idén om hur vi kan hjälpa föreningslivets eldsjälar att få en större räckvidd. Vilka skulle effekterna bli om alla föreningar gratis kunde visa vägen fram till sin verksamhet på en digital karta som redan finns i fickan på alla barn och unga. Vilka områden skulle kartläggas och få nyskapande aktiviteter om unga själva fick bestämma?

Med en gratis digital annonsplats i kartvy så borde vi få fler unga att hitta gemenskap och nya arenor att växa i tillsammans med trygga stödvuxna utanför hem och skola. Alla aktiviteter på kartan kan delas vidare i sociala medier och länka till respektive förenings- eller informationssida.

Varför är det viktigt?

Barnens Karta är viktigt för att ge civilsamhället ökad dragningskraft och påfyllning av unga krafter, på samma sätt som vi måste alla hjälpas åt att lotsa in unga i demokratiska sammanhang där det finns hopp, glädje, utmaningar och ansvar. Vi vet att meningsfull fritid och att vara i ett sammanhang där man blir sedd förebygger så mycket trubbel, inget barn ska behöva betala utanförskapets pris. Barn och unga som rör på sig, träffar jämnåriga utanför skolan och utvecklar förmågor tillsammans med andra har allt att vinna. Vinsterna är bättre hälsa och mående, större nätverk och större chans till framgång i skolan. Som förälder är syftet med kartan precis det jag vill ge mina barn, användbara livskunskaper istället för datorspel, skärmar och stillasittande. Vi vill förändra världen till det bättre, mot mer jämlik hälsa, precis som övriga i Generation Peps nätverk.

Hur går det till om man vill registrera saker i kartan?

 www.barnenskarta.se kan du tipsa om platser eller skapa aktiviteter. Klicka på plusset nere till höger; välj först om du är privatperson eller förening. Fyll sedan på med föreningens kontaktuppgifter eller ditt namn som privatperson. Ladda upp ett foto som visar eller beskriver din aktivitet, lägg in gatuadress och välj kategori på aktiviteten. Som avslut så kan du ange från vilken ålder aktiviteten passar, hänvisa till webbplats och sätta datum och tidsintervall om det är aktuellt. Alla tips och aktiviteter granskas manuellt innan godkännande, så det dröjer en stund innan inskickade bidrag syns på kartan.

Kartan visar platser som är öppna hela tiden, men även aktiviteter som bara finns tillfälligt. Lekparker, badställen och utflyktsmål blandas med löpargrupper, spontanidrott och organiserad lek. Vi längtar till det första vattenkriget, danskvällen eller skogsbion läggs in på kartan.

Är den tillgänglig för alla?

Ja! Redan idag har andra aktörer i Generation Peps nätverk, såsom Bara Vanlig, Fritidsbanken och En Frisk Generation, gratis satt ut sina aktiviteter hos oss. Det börjar komma in tips med allt från Pep-parker, utegym, fotbollsplaner med mera. I veckan trillade det in öppna prova-på scoutmöten både i Malmö och Boden. Så, det vi ber om är ert stöd att nå ut. Vi har byggt kartan, hjälp oss nu att rulla ut den och fylla på med innehåll. Tipsa varenda energisk tonåring, föreningsmänniska eller någon som är hemma med barn på föräldraledighet. Bara fota och lägg in! Skapa egna aktiviteter för ökad rörelse! Barnvagnspromenad i Östersund, spontanfotboll i Jönköping eller utomhus-zumba i Haninge? Fritt fram för egen fantasi.

Även kommuner som vill visa upp sin egen verksamhet såsom bibliotek, fritidsgårdar, öppna förskolan eller turistbyråns tips är välkomna till Barnens Karta. Enklast är att de då hör av sig och tecknar ett avtal med oss.

Läs mer på www.barnenskarta.se.

Barnens Karta Logga