03 jan 2022

Känn peppen för naturen – Allemanspeppen är här!

Naturen. Det är något speciellt med den. För många av oss är naturen en plats där vårt välmående ökar, men det är också en plats där vi kanske vågar släppa loss lite mer. Där vi tar fram det där barnet inom oss som ser hela skogen som en enda stor hinderbana. Sverige är också unikt därför att vi alla tack vare allemansrätten har rätt att vistas i naturen, så länge vi lämnar den orörd och i samma skick som när vi kom dit. Vi på Generation Pep vill att fler ska känna peppen för naturen och allemansrätten för att spendera mer tid utomhus. Vi tror att en Allemanspepp behövs och kan få Sverige att må bättre!

Under pandemin har många fått ställa om, för flera har det inneburit att vi umgåtts mer utomhus. Vi har setts vid grillplatser, tagit med oss matsäck ut, gått tipspromenader eller bara tagit långa promenader tillsammans med vänner och familj. Allt för att vi vill umgås och smittspridningen är lägre då vi umgås utomhus.

Utevistelse är dock något som inte bara är bra under en pandemi, det är bra året om – varje år.

För visste du att utevistelse faktiskt har positiva effekter på vår hälsa? Vi blir lugnare och gladare av att vara utomhus, och förskolebarn som spenderar mer tid utomhus tenderar att röra sig mer. Därför vill vi på Generation Pep mynta ett nytt begrepp - Allemanspeppen.

Allemanspeppen handlar om att vi vill att fler ska känna sig peppade och taggade på att spendera tid utomhus i vår fantastiska natur. För Sverige är faktiskt ett unikt land på det sättet - vi har ett land som är till 70 procent täckt av skog och vi har alla rätt att vistas i den även om vi inte äger den själva. Det här ska vi vara stolta över och framför allt ta vara på mer.

Så känn Allemanspeppen och fortsätt vara ute och rör på dig, även om restriktioner inte kräver det, för det är fortsatt bra för din hälsa, och tillsammans kan vi alla få Sverige att må bättre!