01 jan 2017

Generation Pep och Bonnier Carlsen ger ut ”Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen”

Generation Pep och Bonnier Carlsen ger ut ”Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen” skriven av Josefine Sundström. En bok med målet att väcka barns lust till fysisk aktivitet.

- Vi vill att alla barn ska få samma chans till ett hälsosamt liv. Med Sagasagors vardagsnära ton hoppas vi inspirera fler till rörelse, säger Prins Daniel.

Josefine Sundström debuterade i höstas som barnboksförfattare med ”Sagasagor: studsmatta, simskola och en borttappad tigertass” ­­‑ den första boken i en serie om Saga och hennes kompis Samir.

Redan vid första mötet med Prins Daniel och Carolina Klüft blev jag smittad av GEN-PEPs genuina engagemang för ungas hälsa. Vi delar synen på att något måste göras. Nu! Och efter spännande möten med GEN-PEP och bland andra livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius har historien tagit form. Självklart tackade jag och Sagasagors illustratör Emma Göthner ja till att delta i detta fantastiska projekt, säger författaren Josefine Sundström.

Svenskarna är ett av Europas mest stillasittande folk. Andelen barn som når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, en timme per dag, är liten. Svenska fyraåringar sitter stilla nästan hälften av sin vakna tid och endast var åttonde trettonåring rör på sig tillräckligt mycket varje dag.

Det känns otroligt roligt att ge ut den här barnboken tillsammans med Bonnier Carlsen, Josefine Sundström och Emma Göthner. Vi hoppas boken ska inspirera de allra yngsta till mer rörelseglädje, en glädje som sedan kan följa dem resten av livet, säger Carolina Klüft, projektledare på GEN-PEP.

Visionen med boken ”Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen” är att få igång precis alla barn. Den är tänkt att inspirera hela familjen att börja röra på sig mer, och gärna göra det tillsammans. För barn som tidigt uppmuntras av sina föräldrar lever ett mer aktivt liv och att om kroppen mår bra, så mår knoppen bra!

Det behöver på inget sätt vara organiserad idrott. Det behöver inte heller kosta en massa pengar eller vara krångligt. Lek och skoj går precis lika bra, säger Carolina Klüft.

En aktiv livsstil har positiv effekt på hälsan. En studie visar också att dubbelt så många svenska 5:e klassare nådde de nationella målen i svenska, engelska och matematik när skolidrotten utökades med två lektioner/ vecka.

På Bonnier Carlsen anammar vi GEN-PEPs filosofi och studsar oss svettiga och fnissar oss glada på fikadisko mellan varven. För vi känner precis det som Saga säger: ”Tänk att man blir trött i kroppen samtidigt som man blir pigg i knoppen”, säger Eva Dahlin, Litterär chef Bonnier Carlsen.

Boken ”Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen” utkommer i början av sommaren.