12 jan 2023

Årets Peppare finalist 3: Hej Främling!

Möt Hej Främling! - en verksamhet som med sitt fokus på att skapa integration och inkludering genom kostnadsfria och hälsofrämjande aktiviteter inom bland annat idrott, kultur och friluftsliv, för andra gången är en av tre nominerade finalister till utmärkelsen Årets Peppare.

Vi är många som imponeras av arbetet ni gör men om vi backar upp bandet lite, hur har 2022 varit för er?

2022 har varit ett omtumlande år. Nya krig, utöver de som redan finns och en orolig omvärld präglar livet för många. Vi möter vänner som, precis som vi, känner en oro för utvecklingen i omvärlden och i samhället. Samtidigt har 2022 varit ett rekordår! Vi kom tillbaka från pandemin och hade aktiviteter över hela landet! Vi har aldrig nått så många som vi nådde förra året, och det är ju fantastiskt. Vi hade hela 35 316 deltagarbesök på aktiviteter på våra 50 orter runt om i hela Sverige. Tillsammans har det lagts 5,4 miljoner deltagartimmar på att må bättre tillsammans med nya vänner.

Vilken är den största utmaningen för er i vardagen?

Vi kämpar på med ekonomin för att få finnas till. En stor utmaning i det är att ALLA vet att det enda som gäller för att rå på ohälsa, ensamhet och utanförskap är proaktiva insatser. Det är både billigare och bättre för alla. Men det är svårt för det offentliga att lägga om budgeten från det reaktiva till det proaktiva. Vi kommer fortsätta kämpa för att fler ska förstå hur viktigt det är att satsa innan saker blir problem.

Vad önskar ni av 2023?

2023 fyller Hej främling! 10 år. Det är ju helt otroligt att vi kommit hit! Vi önskar oss fred och trygghet för alla på jorden. Vi vill att människor som far illa får en möjlighet att må bra igen, att ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam, att fler engagerar sig för att göra vår plats på jorden till en schysstare plats att leva på och att vi alla kan se på varandra som de medmänniskor vi är. Det är en stor önskning så om vi ska lägga till något så önskar vi oss också att vi är mer nyfikna på varandra. Prova säg hej, prova möt en ny människa med nyfikenhet på vad den kan och drömmer om. Du kommer få så mycket tillbaka!

Till sist, hur känns det att vara nominerad till Årets Peppare?

Fantastiskt! Vi har varit nominerade innan och vi är så stolta varje gång vi blir lyfta och sedda. Det vi gör är ju egentligen rackarns enkelt, vi gör det vi säger och så möter vi varandra med öppenhet, respekt och nyfikenhet. Vi vill att alla ska känna att de hör till hos oss. Svårare behöver det inte vara. Så vi passar på att säga Välkommen! till dig som läser detta nu. Alla får komma till oss, det är alltid gratis och alltid öppet. Bara kom, precis som du är!