09 jan 2023

Årets Peppare finalist 1: Fuzed

Möt Fuzed, en av de tre finalisterna i Årets Peppare 2023. Fuzed är en 3000 kvadratmeter stor träningsanläggning för barn och unga i Helsingborg, där gaming möter sport. Deras mål är att skapa en hållbar gamingindustri där sund livsstil och fysisk aktivitet är en självklar del av spelandet.

Vi är många som känner till ert arbete men om man hör om er för första gången nu, hur skulle ni beskriva er själva?

FUZED är en verksamhet som kombinerar rörelse och hälsosam kost i kombination med ett intresse för gaming. Vi gillar att tänka nytt och försöker skapa förutsättningar för att så många som möjligt kan delta och träffa andra med samma passion. Med hundratusentals gamers i Sverige kan vi inte längre stå på sidlinjen, vuxenvärlden måste engagera sig på samma nivå som i andra sporter.

Vad är det ni gör som inte gjorts tidigare?

Inom gamingvärldens elitorganisationer finns en enorm kompetens inom hälsa och prestation, FUZED lyfter ner det till gräsrötterna och sätter en ny standard för vad det innebär att vara en gamer. Att växa upp med intresse för digital sport ska inte vara ett hinder för rörelse, gemenskap och lagkamrater – tvärtom så tror vi att gamingen kan vara en motor för det.

Varför brinner du och ni för rörelseglädje?

Personerna bakom FUZED har en fot i sporten och en fot i gamingvärlden. Vi vet att människan mår som bäst när vi rör på oss, äter bra och sover på nätterna – något som inte är självklart för många gamers tyvärr. Att kunna vara en liten pusselbit att fler unga kommer i rörelse är därför helt fantastiskt och anledningen att vi gjort verksamheten gratis.

Hur ser år 2023 ut för er?

Tillsammans med Helsingborg Stad fortsätter vi utveckla verksamheten för att nå fler och vår hälsocoach Oskar kommer starta upp esportsträningar. Vi fortsätter hjälpa kommuner som vill ge sig in i gamingvärlden med FUZED-konceptet och ser fram emot fler föreningssamarbeten. Vi kommer utveckla och investera i nya idéer kring rörelse och presentera flera spännande samarbetspartners som likt oss vill se fler barn och unga i rörelse.

Till sist, hur känns det att vara en av finalisterna i Årets Peppare?

För att tackla samhällsproblemet med stillasittande i Sverige så behöver vi tänka nytt och det krävs mod att släppa fram en aktör som använder sig av gaming för att få människor i rörelse, för det kommer onekligen med en del fördomar. Att Generation Pep ser förbi fördomarna och i stället ser potentialen är inspirerande och ger konceptet ett godkännande så fler vågar tänka nytt. Så hur känns det? Lite overkligt och samtidigt helt magiskt!