Aktiv transport
Aktiv transport handlar om att gå, cykla, rulla eller på annat färdas på ett aktivt sätt mellan hemmet och förskola/skola eller aktiviteter. Denna sida riktar sig till dig som jobbar inom skola/förskola/kommun eller är vårdnadshavare och vill ha verktyg, idéer och inspiration om hur du kan uppmuntra barn och unga till aktiv transport. Här hittar du:
- Information om varför aktiv transport är viktigt
- Beskrivningar av kampanjer, initiativ och verktyg som främjar aktiv transport samt länkar till dessa
- Kontaktvägar för dig som vill sprida fler exempel på hur aktiv transport kan ökas
Fördelarna med aktiv transport
Fysisk aktivitet bidrar med många hälsoeffekter och kan minska risken för sjukdomar J.-P. Chaput et al. World Health Organization. Fysisk aktivitet är särskilt viktig för barn och unga som växer för att stärka muskler och skelett och för att få med sig goda vanor för resten av livet. Idag rekommenderas barn mellan 6–17 år att vara fysiskt aktiva minst 60 minuter per dag Folkhälsomyndigheten. Pep-rapporten 2024 visar att endast 2 av 10 uppnår denna rekommendation. Bland barn och ungdomar som transporterar sig aktivt till och från skolan är det dock en högre andel som når rekommendationen om fysisk aktivitet jämfört med barn som till exempel blir skjutsade till skolan E. Annwall och M. J-son Höök. Att genomföra insatser för att främja aktiv transport, genom till exempel gång eller cykling till skola och förskola, är därför ett effektivt och jämlikt sätt att öka fysisk aktivitet hos barn och ungdomar .
Idag är tillgången till gång- och cykelvägar god men trots detta minskade andelen barn och unga som cyklar till skolan med 40 procent mellan 1990-2014 Trafikanalys. En anledning är upplevd otrygghet på grund av biltrafik runt skolan Statens väg- och transportforskningsinstitut. En omställning från mindre bilskjutsande till mer aktiv transport skulle därför leda till en säkrare trafikmiljö, ökad trygghet och dessutom förbättringar för klimatet genom minskade utsläpp.
En ytterligare bonus med att välja aktiv transport till skolan är att rörelse även kan leda till ökad inlärnings- och koncentrationsförmåga Alvarez-Bueno C. et al. Lärare som arbetat med aktiv transport som verktyg vittnar dessutom om en starkare gemenskap i klassen Lindqvist, A-K., Löf, M., Ek, A.,& Rutberg, S. samt att eleverna är mer redo att sätta i gång med skolarbetet efter aktiv transport. Detta förklaras av att en högre andel av eleverna kommer i tid och har hunnit prata av sig på väg till skolan Rutberg, S. & Lindqvist, A.,.
Välkommen att ta del av kampanjer, verktyg och inspiration nedan för att komma i gång med mer aktiv transport och för att skapa ett mer hälsosamt och hållbart samhälle tillsammans.
Verktyg och inspiration
Här finns verktyg och inspiration som ni kan använda när det passar er för att få i gång er aktiva transport i skolan/förskolan, klassen eller i familjen.
Aktiva skoltransporter/Lärarportalen – Luleå tekniska universitet
Aktiva skoltransporter är ett forskningsbaserat verktyg som går ut på att skapa trygghet för föräldrarna, att det ska vara roligt för eleverna och enkelt för pedagogerna. Verktyget bygger på gamification (spelifierande), empowerment (medskapande) och integreringen av pedagogiska uppdrag från kursplanen. Dessa byggstenar har visat sig öka elevernas motivation till beteendeförändring och föräldrarnas engagemang att vilja delta. Integrationen av lärande samt effekter i form av ökad samhörighet i klassen kan vara motiverande faktorer för pedagoger. Läs gärna mer om forskningen här
För dig som är pedagog och vill använda material från Lärarportalen finns det här
Cykellekar – Cykelfrämjandet
Cykelfrämjandet är en ideell förening som jobbar för en bättre, säkrare och mer attraktiv cykelmiljö. De har tagit fram cykellekar att öva på t ex balans och att förhålla sig till andra i trafiken. Ta del av dessa här
Cykelvänlig skola – Svenska cykelstäder
Ta del av tips och kriterier för hur ni kan bli en cykelvänlig skola och därigenom underlätta aktiv transport här
Trafiken i skolan – Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF)
Trafiken i skolan är framtaget av NTF och här finns bland annat lektionsmaterial för att jobba med trafiksäkerhet i klassrummet. Materialet är anpassade efter olika åldrar. Läs mer här
Vandrande skolbuss – Långbrodalsskolans föräldrainitiativ
Inspireras av det fantastiska föräldrainitiativet med den vandrande skolbussen som underlättar vardagslogistiken och ger pigga barn.
Läs mer här
Kampanjer och initiativ
Nedan finns kampanjer och initiativ som pågår under en viss tid på året och är bra att hänga på om ni vill genomföra er aktivitet samtidigt som många andra. I flera av dessa initiativ kan deltagande klasser tävla om priser vilket kan fungera som extra motivation för deltagande.
Pepskjuts-veckor – kampanj v.19 och 20 samt v.36 och 37 2024 – Generation Pep
Pepskjutsveckorna gick av stapeln första gången hösten 2023 som ett sätt att inspirera fler elever att välja den aktiva transporten till och från skola/förskola/aktiviteter. Målet är att under två veckors tid få fler elever att cykla, gå eller på annat sätt aktivt ta sig till/från skola/förskola/aktiviteter. Läs mer om initiativet här.
Du kan även ta del av allt material för kampanjen här.
Gå & cykla till skolan – september-oktober – Trafikkalendern
Aktiviteten Gå & Cykla till skolan anordnas av Trafikkalendern - Sveriges största läromedel om trafiksäkerhet för barn. Syftet med ”Gå & Cykla” är att minska biltrafiken runt skolor samt att främja hälsan för barn och unga. Aktiviteten riktar sig främst till årskurserna F-6 och pågår under september-oktober. Förra året deltog närmare 40.000 elever och anmälan till årets aktivitet öppnar den 6 maj och priser finns att vinna för de som deltar. Läs mer här
Aktiva veckan – 31 mars – 16 maj 2025 – Trafikkalendern
I april 2024 var det premiär för Trafikkalenderns nya stora satsning - Aktiva Veckan. Aktiviteten går ut på att deltagande klasser samlar poäng genom att eleverna är fysiskt aktiva minst 60 min per dag. Bland klasser som inspirerar andra lottas pris ut. Den pågår 1 april - 17 maj och klassen väljer själv vilken vecka de vill delta. Målsättningen med Aktiva veckan är att få fler barn och unga i rörelse, minska biltrafiken vid skolor och att bidra till ett sundare klimat. Läs mer och anmäl klassen här
Cykelns dag – 3 juni - Svensk cykling
Fira cykelglädje på World Bicycle Day eller Cykelns dag den 3 juni varje år. Ta del tips av hur du som skola/förskola, förening eller kommun kan fira dagen och därmed uppmärksamma cyklingen som ett sätt att få vardagsmotion.
Läs mer här
Let’s go trampa på – hösten 2024 – Region Norrbotten
Let’s go, trampa på syftar till att uppmuntra barn och vårdnadshavare att gå och cykla dit de ska istället för att ta bilen. Deltagande kommuners hushåll med barn i förskoleklass och åk 5 får information och nyckelringar hemskickade. Många av de deltagande kommunernas skolor kommer i samband med detta att arbeta med aktiv transport i undervisningen och med hjälp av verktyget Aktiva skoltransporter (se beskrivning och länk under Verktyg och inspiration). Läs mer här
På egna ben – v 37-41 för skolor i kommuner i Västra Götaland och Hallands län – Västtrafik
På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt. Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Under de veckor som På egna ben pågår samlar eleverna på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Anmälan sker senast 22/8.
Läs mer och anmäl klassen här
Kunskapsmaterial
I Sverige saknas idag en nationell rekommendation gällande aktiva skolresor. Luleå tekniska universitet och Statens väg- och trafikforskningsinstitut har tillsammans med 15 andra organisationer tagit fram ett förslag på nationell rekommendation och prövat denna utifrån barns bästa.
Ta del av rekommendationen och barnkonsekvensanalysen här
Ta del av mer kunskap och forskning om vilka åtgärder som kan vidtas för att öka cyklandet och vilka effekter olika åtgärder får från Cykelcentrum vid Statens väg- och transportforskningsinstitut här
Se särskilt kunskapssammanställningen om cykling bland barn och unga som visar på orsaker till minskad cykling samt förslag på insatser för ett ökat och säkert cyklande här
Kontaktvägar
Tipsa oss!
Har du fler exempel på sätt att öka den aktiva transporten? Maila ditt tips till info@generationpep.se eller lägg upp ett case i vår inspirationsbank.
Till Inspirationsbanken