Tillbaka till Inspriationsbanken

Vandrande skolbuss ger pigga barn och löser vardagslogistiken

Långbrodalsskolan / Stockholms kommun

Kort beskrivning

Sedan tio år tillbaka finns en vandrande skolbuss som transporterar elever i årskurs F-2 på Långbrodalsskolan från bostadsområdet Långsjöhöjden i Älvsjö till skolan varje skoldag, året runt.

Under läsåret 2017/18 har tolv familjer varit med i skolbussen. Bussen organiseras av föräldrar som bor i området med hjälp av en Facebooksida. En av föräldrarna är administratör och stämmer inför läsåret av om de som varit med tidigare vill fortsätta, eller om någon ny familj vill vara med. Varje familj ansvarar för en fast veckodag, så att det alltid är två eller tre vuxna som går tillsammans med barnen. Behöver någon byta dag en vecka sköts det genom Facebookgruppen.

De flesta barn samlas 07:20 vid ändhållplatsen, och bussen avgår 07:25. På väg till skolan passeras ytterligare två hållplatser där några barn ansluter. Promenaden är på totalt 1,6 kilometer och tar 25 minuter. Föräldrarna behöver inte meddela sjukdom eller liknande i förväg, utan de barn som är på plats då bussen avgår följer med.

Föräldrarna som deltar vittnar om att vardagslogistiken underlättas betydligt av den gående skolbussen. Fyra av fem dagar i veckan lämnas barnen på hållplatsen strax utanför dörren, så det är bara en dag i veckan som någon behöver lämna i skolan. Det gör också att fler föräldrar har möjlighet att cykla eller åka kollektivt till sina arbeten och lämnar bilen hemma.

Lärare i skolan upplever att barnen som kommer med den gående skolbussen är lugna och kan koncentrera sig då de kommer till skolan, eftersom de haft möjlighet att röra sig och prata av sig på vägen.

Att promenera till skolan blir också en självklarhet för både barn och vuxna. Ingen enda tur har blivit inställd under läsåret – bussen har gått i alla väder.

Bidragets syfte

  • Piggare och lugnare elever som har fått röra sig och prata av sig innan skoldagens start
  • Enklare vardagslogistik med lämning bara en dag i veckan
  • Mindre bilkörning kring skolan, vilket gynnar alla elever
  • Trygghet och sammanhållning mellan grannarna i området – både för barn och vuxna

Långbrodalsskolans hemsida