Kort beskrivning

Revolutionen handlar om en familj där föräldrarna har så mycket att göra att de inte har tid att tänka på att röra på sig och äta bra. Därför tvingas barnen ta saken i egna händer. 

Till filmen Revolutionen har stiftelsen Aktiv skola producerat en lärarhandledning med diskussionsfrågor att jobba med i klassrummet. 

60 minuters rörelse per dag

Den nordiska rekommendationen för fysisk aktivitet för barn och unga är minst 60 minuters rörelse per dag, både med måttlig och hög intensitet. Men stillasittande aktiviteter har tagit över och allt färre får den grundläggande vardagsmotion som man behöver.

Goda och hälsosamma mellanmål

I Revolutionen vill vi med humor och utan moraliska pekpinnar få föräldrar att känna att de kan förbättra barnens hälsa och att det faktiskt kan vara relativt lätt. Filmen riktar sig i första hand till föräldrar med barn i skolåldern, och syftar till att påminna om vikten av daglig motion och bra mat. Vi har listat några goda och nyttiga mellanmålstips som lämpar sig att dela ut under föräldramöten i samband med att man har tittat på filmen. Ladda ner här.

Bidragets syfte

Filmen passar elever från lågstadiet och uppåt och detsamma gäller dessa diskussionsfrågor. Diskussionsunderlaget är framtaget i samråd med hälsoexperten Erik Hellmén. Erik menar att föräldrar med små, enkla medel kan göra stora skillnader för barnens hälsa. Genom att promenera eller ta cykeln till skolan, göra gemensamma aktiviteter ute och inne samt laga mat tillsammans kan man snabbt förbättra barnens hälsa och välmående.

Ladda ner

Diskussionsunderlag Revolutionen

Läs mer på Aktiv Skolas hemsida