Tillbaka till Inspriationsbanken

Övertorneås mobila Pep kiosk

/ Övertorneå kommun

Kort beskrivning

I Övertorneå har kommunen tillsammans med familjecentralen skapat en mobil Pep kiosk. Denna sätts upp och används vid fritidsverksamhet och i samband med temadagar i skola och förskola. Utrustningen är lätt att ta med och packas upp och anpassas till den plats där kiosken behövs. Skyltar och dekorationer är skapade av barnen själva. Som ett led i att skapa förutsättningar för jämlik hälsa är det som erbjuds i kiosken gratis för alla barn och ungdomar.

Kiosken erbjuder alltid vatten i behållare med kran så att barnen själva får fylla sitt glas. Eftersom vattnet smaksätts med gurka, citron eller apelsin är det extra roligt att testa de olika smakerna och hitta sin favorit. Annat som är extra populärt är att äta sin frukt på glasspinne. Vattenmelon passar extra bra till detta och glasspinnar i trä köps in i storpack. Utöver detta brukar kiosken bjuda på mellanmål och smoothies med recept från Melliskockarna (sök i Inspirationsbanken). Dessa mixas på plats om det finns tillgång till el eller förbereds innan. 

Förutom gott mellanmål är kiosken utrustad med ett rörelsehjul med tillhörande rörelsekort. Hjulet, som barnen får snurra på, är uppdelat i fält med bokstäver och färger. När hjulet stannat på en bokstav med tillhörande färg får barnet leta reda på motsvarande bokstavskort (markerad med en särskild färg för mindre barn) där en bild illustrerar en rörelse att göra. En mycket populär aktivitet. 

Tips på utrustning till kiosken: 

Ihopfällbart bord, Pep kiosk-skylt, trasmattor, kunskapstavlor med affischer från Generation Pep, dukar, uppläggningsfat, vattenbehållare med kran, glas/muggar, servetter, glasspinnar, mixer, bärbar högtalare för att kunna spela musik. 

Bidragets syfte

Att inspirera andra att med enkla medel göra sin egen mobila Pep kiosk och göra det hälsosamma roligt. 

Tips om hur du kan skapa en Pep Kiosk