Tillbaka till Inspriationsbanken

Lidingö anpassade grundskola vandrade till Giuseppe i Rom!

Lidingö anpassade grundskola / Lidingö kommun

Kort beskrivning

I mars var det full fart på Lidingö anpassade grundskolas två enheter Bodal och Skärsätra. Under tre veckor bar både elever och personal SCRIIN rörelsemätare. Alla samarbetade med ett gemensamt mål – att vandra hela vägen till Malmö för att se på Eurovision.

Vi träffar rektor Pernilla Alm Hellberg och samordnare Barbro Gustafsson.

– Det blev ett otroligt lyckat rörelseprojekt! Vi trodde inte att eleverna skulle vara så ”på”, men de tyckte de var jätteroligt med mätarna och det gemensamma målet, berättar Barbro. Barbro och Pernilla På skolan går 40 elever i årskurs 1–9, och nio elever är rullstolsburna.

Nästan alla elever på skolan ville vara med på rörelseutmaningen – och personalen också.

– Det är fantastiskt när man kan jobba tillsammans mot ett mål på det här sättet. Det skapar ett extra engagemang och en vikänsla, både bland eleverna och i personalgruppen, säger Pernilla. På mätarens blå lampor blev det väldigt konkret för varje elev hur mycket de själva hade rört sig. Gruppens förflyttning kunde de följa i realtid på det digitiala verktyget ”Stegkartan” som ingår i SCRIIN Rörelsemätning. SCRIIN-mätarens lampor visar eleverna hur mycket de rört sig Skolans elever som är rullstolsburna har speciella träningscyklar som de cyklar med en timme varje dag.

Under mätperioden cyklade de med SCRIIN-mätarna instoppade i sina strumpor och fick då ett steg för varje tramptag.

– De fick ihop jättemånga steg under cyklingen och var väldigt stolta över det, säger Barbro. Målet Malmö nåddes redan under första veckan, vilket förvånade eleverna.

Hur hade de kunnat gå så långt på bara några dagar? Barbro fortsätter:

– Med Stegkartan blev det tydligt att allas rörelse är lika viktig och när man hjälps åt så blir det så mycket bättre. Detta sporrade eleverna. Efter att ha kollat in Eurovision i Malmö vandrade Bodal och Skärsätra vidare mot Paris, för att besöka staden där OS hålls i sommar.

Pernilla berättar:

– Det var viktigt med ett mål som har en förankring, något som eleverna kan relatera till. Tredje veckans destination blev Rom. Där bor skolans tjänstlediga lärare, Giuseppe. Han spelade in en hälsningsfilm framför Colosseum och det blev stor succé när eleverna fick se den! (lyssna på den nedan) Lidingö anpassade skola är en av de 100 skolor som genom ett stöd från Postkodstiftelsen har fått låna rörelsemätare. Anpassade skolor har varit högsta prioritet.

Bidragets syfte

Att peppa elever på anpassade skolor till mer fysisk aktivitet under skoldagen.

Läs mer om SCRIIN Rörelsemätning