Tillbaka till Inspriationsbanken

Klassuppsättningar Värsta Bästa Hälsan + lärarhandledning

Kort beskrivning

Generation Pep har i samarbete med bokförlaget Ester Bonnier Fakta, författaren Maria Dufva och ett antal experter, tagit fram en bok för barn i åldern ca 10-13 år som heter Värsta Bästa Hälsan.

Bokens innehåll

Boken innehåller kapitel om Sömn, Mat, Kroppen och Hjärnan och riktar sig till barn i ålder 10-13år. Boken är full med fakta, råd och verkliga berättelser från barn som Marie Dufva mött i sitt arbete som kriminolog och föreläsare på skolor. Maria träffar ofta barn som mår dåligt, känner sig beroende av mobilen och undrar hur de kan bryta sitt livsmönster. Det här är uppföljaren till succén Värsta bästa nätet som sålts i över 150 000 exemplar.

Varje kapitel i boken vänder sig till de unga och förklarar med hjälp av experter hur de kan påverka måendet.

Sömnen – om vila och återhämtning skrivet av sömnforskare Christian Benedict

Maten – om kost och näring skrivet av dietist Karin Magnusson

Kroppen – om rörelse och aktivitet skrivet av rörelse-expert Martin Lossman

Hjärnan – om psykisk hälsa och mående skrivet av hjärnforskare Sissela Nutley

Vem kan du prata med? – om viktiga vuxna

Boken innehåller tips för barn hur de kan må bra och vad vi människor behöver för att må så bra som möjligt. Det vi vet är att vi behöver röra på oss varje dag, sova bra och lagom länge, och äta mat med grönsaker och fullkornsprodukter. Vi behöver också vara vaksamma över hur skärmtiden påverkar våra liv och vår hälsa. Allt hänger ihop: Hur vi äter, sover och rör på oss påverkar hur vi mår och vårt mående påverkar vad vi gör, både mot oss själva och mot andra.

Bidragets syfte

Målsättningen med boken är att öka kunskapen kring barns fysiska och psykiska hälsa. Kunskapen förväntas sedan leda till att barn väljer en hälsosammare livsstil som gör att fler unga mår bra. Boken är ett verktyg som ska underlätta för föräldrar, lärare och andra vuxna att på ett enkelt sätt kunna prata om hälsosamma val med barn, samt få inspiration till hur man hjälper barn att förverkliga det i vardagen utifrån sina egna förutsättningar. Boken är skriven till målgruppen barn 10-13 år, med viktiga vuxna som sekundär målgrupp då vi når, påverkar och formar barns uppväxt genom dem.

Boken Värsta Bästa Hälsan.Uppslag i boken vid kapitlet Frågor från elever.Uppslag i boken vid kapitlet Mobiler - Sömnens fiendeUppslag i boken vid kapitlet Mobilen i skolan.

Maria Dufva.

fotograf: Maria Östlin

Ladda ner

Lärarhandledning Värstabästahälsan
VBH Lättläst Lärarhandledning Webb

Värsta Bästa Hälsan lärarhandledning