Tillbaka till Inspriationsbanken

Erbjudande – Depphjärnan för unga till Sveriges skolor

SCRIIN

Kort beskrivning

Nu sätter vi psykisk hälsa på schemat! Nu kan skolor och kommuner förmånligt beställa klassuppsättningar av Anders Hansen och Mats Wänblads böcker: 

- Depphjärnan för unga (åk 6 - 9)

- Depphjärnan, originalversionen (gymnasiet)

I Depphjärnan för unga beskriver Anders Hansen och Mats Wänblad hur våra känslor uppkommer och varför de finns. Ibland kan vi känna oss deppiga utan att förstå varför. Det beror på att hjärnan är utvecklad i en annan tid, en tid när våra hot och faror såg helt annorlunda ut. Boken förklarar varför det inte behöver vara något fel på oss när vi mår dåligt – det kan till och med vara bra.

Skolorna står endast för frakt- och hanteringskostnad. Initiativet är ett samarbete mellan SCRIIN, Bonnier Fakta, Generation Pep, Mind och Riksföreningen för Skolsköterskor.

Depphjärnan för unga fick Adlibris pris för bästa ungdomsbok 2022. En sjundeklass på Viktor Rydberg skola i Stockholm och en ekonomiklass Ullvigymnasiet har läst Depphjärnan för unga/Depphjärnan ämnesöverskridande i svenska, idrott och hälsa och psykologi under våren med jättefina resultat. Elevernas spontana kommentarer har varit "varför har vi inte fått läras oss det här tidigare?"

Med böckerna följer en lärarhandledning.

Klicka här för att läsa mer om Depphjärnan och beställa klassuppsättningar.

Bidragets syfte

"Syftet med Depphjärnan för unga (och Depphjärnan original) är få in psykisk hälsa i undervisningen på ett inspirerande sätt. Med Depphjärnan vill jag och Mats hjälpa ungdomar att - på djupet - förstå hjärnan och våra känslor. Vi vill visa att människan inte är utvecklad för ständig lycka, utan att det är helt normalt att ibland känna stress, ångest och nedstämdhet. Vi vill ge ungdomar redskap för att må bättre."
– Anders Hansen

Ladda ner

files depphjarnan-unga-lh.pdf
files depphjarnan-kap3-angest-och-panik.pdf
files depphjarnan-for-unga-skona-kanslor.pdf
files podden_om_depphja_rnan.pdf
files kap_1-3___kap_6.pdf

Läs mer om Depphjärnan och beställ klassuppsättningar
Viktor Rydbergs sjuor skriver brev till Anders Hansen
Ullvigymnasiet läser Depphjärnan
“Jag har fått lättare att prata om känslor”