Tillbaka till Inspriationsbanken

Norlandia skuttet på Kastanjens förskola i Lund

Kastanjens förskola / Lunds kommun

Kort beskrivning

Kastanjens förskola har två förmiddagar i veckan planerad rörelseaktivitet, Norlandia Skuttet.

Det är Hälsopepparna som planerar vad vi ska göra. Tillsammans börjar vi med en uppvärmning som är samma varje gång, vi rör oss till låtar som Fågeldansen, Huvud axlar knä och tå, klappa händerna, Honky tonky och avslutar med dans till Pidde P eller Duran och Mollan. När vi är varma och har kommit igång så delar vi på oss och har en aktivitet som både små och stora barn kan vara med i. Under hösten har vi hunnit med att ha balans träning och hinderbana och kommer att fortsätta med till exempel koordination.

Planeringen har vi lagt över en månad så att vi gör samma sak varje gång i en månad, så att vi pedagoger vet vad vi ska göra, göra det bättre och framför allt att barnen ska kunna träna på de olika aktiviteterna och bli bättre på dem. När vi känner att vi är färdiga brukar vi har avslappning genom att tillsammans lyssna på avslappnings musik och äta frukt. Vi brukar även där ha diskussioner om hur vi tyckte att det gick och även vikten av att röra sig varje dag. Nu har vi kört detta hela hösten och barnen vet nu att det är på onsdagar och fredagar har vi Norlandia skuttet.

Bidragets syfte

Med detta vill vi få in rörelse i våra gemensamma undervisningstillfälle, barnen ska genom ett lekfullt sätt kunna träna på sin motorik, koordination och kondition. Genom att vi tränar samma rörelser varje gång får vi in en rutin där barnen och vi pedagoger vet vad som kommer och kan lättare vara med och fokusera på rörelserna. Genom Norlandia Skuttet ger vi barnen en möjlighet att redan vi tidig ålder få in träningen som en del av vardagen.