Kort beskrivning
Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar och människor blir väldigt glada när de kan skänka sakerna vidare. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok.
Så här går det till om du som skola vill låna utrustning:
På Fritidsbanken kan man låna allt från en komplett slalomutrustning till innebandyklubbor och tremanstält. Vad som finns i sortimentet skiljer sig från från ort till ort och beror på vad vi har fått in. Alla får låna och allt är gratis – det ruckar vi aldrig på. Utrustningen är begagnad, men oftast i väldigt fint skick. Lånetiden är 14 dagar och tanken är att man enkelt ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något.
Öppettiderna till din Fritidsbank hittar du här. Ibland kan vi hjälpa till även utanför ordinarie öppettider. Ring telefonnumret som står på sidan för din Fritidsbank så ser vi hur vi kan möta dina önskemål.
Den som vill låna saker på Fritidsbanken fyller i en talong med namn och mobilnummer. Svårare än så är det inte. Observera att vi kan neka att låna ut viss utrustning till minderåriga utan målsmans tillåtelse. I så fall är det kopplat till säkerhet. Utrustningen lånas i befintligt skick och låntagaren ansvarar själv för att den uppfyller säkerhetsrekommendationer, även om Fritidsbanken så långt det är möjligt strävar efter att den utrustning vi lånar ut är i bra skick.
Till vissa artiklar rekommenderar vi att man använder skyddsutrustning såsom hjälm, knäskydd osv. Vi kan dock inte garantera att vi har alla önskade tillbehör i lager och kan inte ta ansvar för eventuella följder av detta.
Vårt mål är att utrustningen ska användas så länge som möjligt. Det innebär att vi inte kommer med ersättningskrav om något går sönder. Självklart ska utrustningen hanteras på tillbörligt sätt och inte vårdslöst, men följs bara detta är det alltså ingen fara om något går sönder.
Så här går det till om du vill skänka utrustning:
I förråd, garage och vindsutrymmen runt om i Sverige finns det mängder av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara skridskor som blivit urväxta, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match. Vi på Fritidsbanken tar tacksamt emot all utrustning och lånar ut den gratis till andra personer.
Om du har saker du vill skänka är det enklast att kontakta eller besöka närmaste Fritidsbank. Många kan ta emot utrustning utanför ordinarie öppettider och en del har insamlingsplatser i anslutning till lokalen eller på andra adresser. I vissa kommuner finns det även återvinningscentraler som samlar in prylar åt Fritidsbanken. Information om det hittar du på din Fritidsbanks sida.
Den utrustning som skänks till Fritidsbanken gås igenom noga. Om något är trasigt försöker vi att reparera det, annars lämnas det vidare till återvinningen efter att vi har plockat av eventuella reservdelar. Alla artiklar får ett id-nummer och registreras.
Bidragets syfte
Att fler barn och unga får möjlighet att använda utrustning för att ha möjlighet att testa nya sporter och skapa rörelseglädje.
Den 27 januari 2020 tilldelades Fritidsbanken priset Årets Peppare på Idrottsgalan. Årets Peppare tilldelas en aktör för sitt aktiva ställningstagande för barns hälsa. Läs mer här.
Läs mer
Fritidsbankens hemsida
Årets Peppare 2020