22 apr 2021

Hej främling! skapar möten och aktiviteter för alla

Idag presenterar vi nästa aktör i vårt nätverk och det är Hej främling! som var en av de nominerade till Årets Peppare 2021. Vi har fått prata med fyra tjejer i deras verksamhet som berättar mer om arbetet de gör för att få fler i rörelse. Tjejerna ser ni på bilden ovan. Från vänster: Annica Löfling, Norrbotten, Samira Musa, Jämtland, Sara Ahmed Saeed, Stockholm och Shaima Al-Adhreai, Norrbotten.

Beskriv kort er verksamhet

Hej främling! grundades utanför Östersund för åtta år sen med något enkelt, nämligen öppna aktiviteter där nyanlända och etablerade svenskar möts i ett gemensamt intresse. Från början och än idag är det grunden i vad vi gör – vi erbjuder en stund av glädje och gemenskap kring något som gör att jag mår bättre, tillsammans med andra.

”Hej främling! skapar möten mellan människor och får människor att hitta nya sätt att röra på sig och nya sätt att må bättre genom hälsofrämjande aktiviteter som är gratis och öppna för alla, säger Annica

Samira fortsätter: ”Vi växer hela tiden. Idag finns vi på 28 orter över hela Sverige. Vi tänker nytt och är flexibla i att möta deltagaren utifrån deltagarens intressen. På tre år har vi vuxit från åtta anställda till 20 anställda idag.”

Hur arbetar ni för att få barn och unga i rörelse?

Hej främling! har barn och unga samt kvinnor som fokusgrupper inom målgruppen personer i utanförskap. Gemensamt för unga som söker sig till oss idag är att de söker en meningsfull fritid och gemenskap med nya vänner.

Sara berättar: ”Vi försöker att lyssna på vad de unga vill göra. Sen startar vi och stöttar initiativtagare som vill genomföra aktiviteter som vi tror många unga vill vara med på. Alla aktiviteter vi har innehåller rörelse.”

Samira: ”Ibland har vi familjedagar i samverkan med andra. Då pratar vi om vad föräldraskap innebär. Vi pratar också om hur viktigt det är att röra på sig. Vi låter många få prova på. Det är viktigt att få prova och hitta det man faktiskt känner en stark vilja att fortsätta göra. Så vi ger kunskap och inspiration till föräldrarna och gör prova-på-aktiviteter med barnen”.

Shaima fyller i: ”Det är viktigt att också ha aktiviteter för mammor dit de kan få komma med sina barn. När vi möter bara mammor blir det skillnad i samtalet”.

Varför ville ni gå med i vårt nätverk och bli en peppare?

Samira berättar: ”Redan innan Generation Pep fanns så var vi ju peppare. Vi har peppat personer sedan dag 1. Vi vill att alla ska få må bra och vi vill inspirera fler människor att komma i rörelse. Så att vara peppare känns naturligt och viktigt. Generation Pep har en möjlighet att nå ut brett och det behövs.”

Annica fyller i: ”Många hittar till en regelbunden rörelse för att vi finns där varje vecka. Det gör att många får en rutin. Dessutom är aktiviteten nära deltagaren. Ingen behöver kunna något eller betala något - det är lätt att vara med.”

Har ni stött på några svårigheter i att sprida ert koncept till fler delar av landet?

Hej främling! började sin verksamhet i Jämtland och har vuxit till 28 orter i åtta län idag, från Gällivare i norr till Malmö i söder.

Samira: ”Vi ser andra svårigheter, som knapp privatekonomi. Familjer i utanförskap har inga pengar till det där extra, den extra bussresan eller utrustning till barnen för att kunna delta.”

Sara fortsätter: ”Det saknas också kunskap om varför det är bra att röra på sig. Det finns en skillnad att röra sig på jobbet och att röra sig för att ta hand om sin kropp med en rörelseglädje.”

Annica: ”Covid-19 gör ju sen inte det lättare. Men vi gör vad vi kan med utomhusaktiviteter kombinerat med digitala aktiviteter. Vi når många nya men vi når inte alla vi vill. Även utan covid-19 behövs fler aktiviteter i den direkta närmiljön som är långsiktiga och hållbara, både i initiativ och intresse.”

Gruppaktiviteter utomhus

I år var ni en av de nominerade till Årets Peppare, vad har det inneburit för er verksamhet?

Shaima berättar: ”Hej främling!s aktiviteter leds av en initiativtagare, det kan vara en person eller en förening. Efter att vi blivit lyfta av Generation Pep och efter kampanjen #dance10000 så startade Ritag, 10 år från Luleå, ”Dansa med vänner” med sin familj. Fantastiskt kul tycker vi!”

Förutom den dagliga återkopplingen vi får från varje deltagare när man ser vad det ger att vara tillsammans så är nomineringar till priser som årets Peppare en av de absolut största erkännandena vi kan få som ideell förening. Vi kämpar såklart i motvind emellanåt men den kärlek vi får tillbaka slår precis allt. Vi gör bra saker som är livsviktiga för många. För det är rika liv och hälsa för alla som det faktiskt handlar om. Nomineringen var till alla ideella hjältar och deltagare som vi får möta varje dag.

Annica fortsätter: ”Vi har lärt oss att vara tydligare med att barn och unga alltid är välkomna. Vi har också inspirerats av andra nominerade och inte minst vinnarna ”Bara vanlig”. Vi hoppas på att kunna samverka för att få fler att röra på sig och leva livets fulla potential.”

Varför tycker ni att andra organisationer eller företag ska bli en del av nätverket?

Samira: ”Självklart kan Hej främling! och andra små ideella föreningar inte göra allt. En av våra viktigaste frågor är att vi måste agera ”tillsammans för innanförskap” – det står till och med i vår logga. Så självklart måste vi alla tillsammans samlas för att hälsa är en mänsklig rättighet som tillhör alla som växer upp och lever i vårt långa land.”

Har ni någon webbsida som man kan klicka in på för att läsa mer om er?

Shaima berättar: ”Såklart – spana in www.hejframling.se och följ oss på Facebook eller Instagram. På hemsidan och sociala medier finns alla våra aktiviteter. Kanske vill du starta något på orten där du finns som du mår bra av? Bara hör av dig så bjuder vi tillsammans in fler att röra sig och ta hand om kroppen som ett verktyg för livet.”

Facebook @hejframling
Instagram @hejframlingsverige