20 apr 2021

SAIK Bandy – mer än bara bandy

SAIK Bandy från Sandviken är en av de 500 aktörer som valt att ställa sig bakom vår vision och satsa för att fler barn och unga ska få möjlighet till ett aktivt och hälsosamt liv. Idag får vi höra mer om deras initiativ till att gå med i vår folkrörelse.

Den här veckan kommer vi att få lära känna några aktörer från vårt nätverk. Detta är vår folkrörelse, för vi behöver vara många som tillsammans kämpar för en bättre hälsa för våra barn och unga. Vårt nätverk består idag av över 470 aktörer och vi brukar kalla de för våra “Peppare”. Oavsettt om du är ett företag, förening, kommun eller annan typ av organisation så kan du gå med i vårt nätverk, bara du också ställer dig bakom vår vision om att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Ni kan läsa mer om det här (länk till nätverket). Först ut är SAIK Bandy, och vi har pratat med Thomas Forsberg som är ungdomsansvarig i föreningen.

Beskriv kort er verksamhet

SAIK Bandy är en förening som är en av det mest klassiska bandyklubbarna i Sverige. SAIK som förening bildades 1901. Bandysektionen startades upp 1922 och fyller då 100 år nästa år. Vi har en elitverksamhet med både herr och damlag i högsta serien. Vi har även juniorlag samt flertalet ungdomslag på både pojk och flicksida. Vår bandyskola som vi arrangerar varje år lockar många barn.

Vår slogan ”SAIK Bandy – mer än bara bandy” grundas i att vi även har flertalet andra aktiviteter på sidan av isen. Vårt integrationsprogram Entré har funnits ca 5-6 år och hjälper utlandsfödda personer att komma i kontakt med det svenska samhället. Sedan har vi också vårt populära Högboläger som körts sedan 1980 och vi driver det i dag för egen hand. Det är ett dagläger med runt 100 barn varje vecka som får göra en massa roliga aktiviteter tillsammans med våra ledare.

Hur arbetar er verksamhet med att få barn och unga i rörelse?

Under säsong (sep-mars) så är det ju i första hand träningar för alla barn och ungdomar. I dagsläget har vi runt 250 aktiva som tränar minst 2-3 gånger i veckan. Under april/maj så har vi tillsammans med en av våra partners aktivitetsdagar i ett bostadsområde där barn och ungdomar kan komma till en plats för att tillsammans med spelare från SAIK Bandy röra på sig i form av bollaktiviteter. Fokus är att få så många som möjligt att komma dit och delta. Det här är ett koncept som vi har kört under två år.

Varför ville ni vara med i vårt nätverk?

För att vi anser att Generation Pep är en fantastiskt bra organisation som jobbar med det kanske viktigaste vi har – barns hälsa. Att vara en del av ert nätverk känns väldigt inspirerande och vi tror att det kan ge oss mer energi att verka för barns möjligheter till rörelse.

Barn spelar bandy

På ert Högboläger deltar över 100 barn och unga varje sommar. Hur tror ni det kommer sig att ett sommarläger engagerar så många?

Det är nog till stor del att man får chansen att träffa sina kompisar under hela dagar och göra roliga aktiviteter tillsammans men även att möjligheterna att hitta nya vänner. Vi erbjuder också många barn som lever under tuffa förutsättningar en vecka där man får göra saker som dom annars kanske inte skulle kunna göra. Vi får ofta höra: ”Det här är den bästa veckan på sommaren”.

Varför tycker ni att andra organisationer eller företag ska gå med i nätverket?

För att Generation Pep står för något som är oerhört viktigt och avgörande för vår framtid. I en allt mer stillasittande värld så är Generation Pep en viktig pusselbit.

Har ni någon webbsida som man kan klicka in på för att läsa mer om er?

Det har vi. www.saik.com