13 okt 2020

Generation Pep besökte Kalmar

På inbjudan av landshövding Peter Sandwall och regiondirektör Ingeborg Eriksson besökte Generation Pep och verksamhetschef Carolina Klüft i fredags Kalmar. Fokus för dagen var att lyfta frågan om barn och ungas fysiska hälsa, och hur samhällets olika aktörer kan samverka för att främja hälsa.

Med Folkhälsomyndighetens restriktioner som vägledande i arbetet med planeringen, samlades ett 30-tal personer från regionen, kommuner, näringsliv och civilsamhälle på Stadshotellet i Kalmar i fredags förmiddag. Förutom att lyssna till Generation Pep som berättade om sin verksamhet samt sin årliga rapport Pep rapporten, som kartlägger barn och ungas hälsa i Sverige på årlig basis, fick deltagarna även delta i rundabordssamtal. Under samtalen diskuterades hinder och utmaningar för barn och ungas hälsa, men stort fokus låg också konkreta förslag på vägen framåt.

- Barn och unga rör sig för lite och äter för dåligt. Detta är något som drabbar barn och ungas skolgång, men såklart också deras fysiska och psykiska hälsa. Det är ett samhällsproblem och vi som samhälle måste ta vårt ansvar när det kommer till att skapa en förändring för att förbättra barn och ungas hälsa. Vi måste göra det här tillsammans och därför kändes det mycket angeläget att vi fick bjuda in till den här träffen där vi faktiskt började diskutera konkreta vägar framåt, säger Peter Sandwall landshövding Kalmar.

På eftermiddagen besökte Generation Pep Tullbroskolan i Kalmar. På skolan går barn med olika typer av funktionsvariationer, en grupp som ofta osynliggörs i arbetet kring rörelse och fysisk aktivitet. Skolan har ett nära samarbete med organisationen Fritidskanalen som arbetar just med att ge barn med funktionsvariation en rörelserik fritid utifrån deras premisser. På eftermiddagen fick Carolina Klüft testa på en rad aktiviteter så som hinderbana, handboll och lacrosse tillsammans med barnen.

- Vi vill ge våra elever livskvalité och rörelseglädje. Utbudet för våra elever vad gäller fritidsaktiviteter är inte så brett och därför känns det extra kul att vi har möjlighet att ha Fritidskanalen här hos oss. Barnen får möjlighet att testa en rad aktiviteter de annars inte hade fått möjlighet att prova, säger Victor Bohman idrottslärare på Tullbroskolan.

Besöket i Kalmar är det fjärde besöket av fem som Generation Pep gör runt om i landet under hösten 2020.

- Trots den pågående pandemin har vi känt att det är viktigt att vi får komma ut i landet och besöka alla de verksamheter som gör så mycket för att möjliggöra ett mer hälsosamt liv för barn och unga. Vi hämtar hem otroligt mycket inspiration och gläds verkligen över allt det engagemang vi ser, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

Ni kan läsa mer om Fritidskanalen här https://www.fritidskanalen.se/

För frågor kontakta Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig på Generation Pep - emma@generationpep.se / 070 649 46 90