07 sep 2023

Fanny Ahlfors om sin nya bok, Släpp kontrollen!

Vår ambassadör Fanny Ahlfors har släppt en bok om hennes resa från sjuk till frisk. Vi har ställt lite frågor om boken och hennes tankar kring varför hon ville skriva boken.

Varför har du skrivit boken?

För jag vill inspirera fler till att trivas och må bra i sin kropp. Jag tror många kan relatera på ett eller annat sätt till min berättelse, så jag vill visa dem att vägen till att må bättre är tillgänglig för dem – för alla. Jag får ofta och många frågor om just det här, från personer som själva mår dåligt, så boken gjordes även mycket för deras skull.

Generation Pep arbetar ju för att alla barn och unga ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv, hur hänger den visionen ihop med din bok?

Att trivas och må bra i sin kropp går hand i hand med att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Många unga mår idag dåligt, av flera olika anledningar, och det sätter inte sällan stopp för ett aktivt och rörligt liv. Många äter dåligt, rör på sig för lite eller har ett osunt förhållande till sin kropp, vilket begränsar dem på ett eller annat sätt. I dagens samhälle är det väldigt vanligt med mobbning och kommentarer om utseende vilket rimligtvis kan få de här personerna att må ännu sämre. Genom min bok vill jag inspirera fler till att stänga ute negativa influenser, må bra i sina kroppar samtidigt som grunden inom mig är att inspirera till rörelse och träningsglädje. På ett hälsosamt sätt. Jag vill att alla ungdomar ska hitta en aktiv och sund livsstil som är rolig, hållbar och som passar just dem.

Hur kan man som vuxen prata med barn om hälsa utan att det leder till hets, press och tvång?

Jag tror det är viktigt som vuxen att vara medveten om hur man uttrycker sig och hur det kan uppfattas att man säger något. Även om det är postiivt och viktigt att uppmuntra unga att röra på sig så är det inte heller hälsosamt att någon mottar kommentarer om sin vikt, utseende eller stillasittande, eller för den delen bli tvingad till en träningsform som de inte tycker om. Jag tror det bästa är att försöka träna eller röra på sig ihop. Eller att uppmuntra till att prova olika former av rörelse, hitta någon träning som känns kul för barnet, och samtidigt prata om känslan man upplever av träningen. Fokusera på fördelarna av rörelse, och inte lägga för mycket vikt på nackdelarna av att inte röra på sig. Börjar ungdomar känna efter hur det känns att röra på sig och hur man mår efter träning och även känner utveckling är det lättare att finna sig motiverad att fortsätta.

Vad är dina bästa råd till ungdomar för att få en sund relation till sin kropp?

Mitt bästa råd, även om det kan vara väldigt svårt och ta tid för många, är att acceptera den kroppen man har. Att alltid sträva efter att jobba med kroppen istället för mot den. Fokusera på allt man gillar och allt man kan göra med sin kropp, och sluta lägg fokus, tid och energi på vad man inte gillar, eller vad man inte har. Om man slutar ge uppmärksamhet till det man inte tycker om så kommer det så smånigom inte kännas viktigt längre.

Vad vill du säga till ungdomar som har svårt att hantera de förväntningar och ideal som kommer från sociala medier?

Jobbar du med och lyssnar på din egna kropp, och fokuserar på det du gillar kommer du lättare stå emot de ideal och förväntningar som kommer via sociala medier. Sluta försök jämföra dig med människor som inte har samma förutsättningar och vardag som dig själv, det är dessutom mycket som är poserat, fixat och redigerat. Jag kan garantera att det finns problem, jobbiga känslor och osäkerheter även hos dem som lägger upp de 'perfekta' bilderna på sociala medier. Ett tips är att zooma ut från dessa förväntningar och ideal och börja fundera på vad som får just dig och din kropp att må bra! Det är den och inte bilderna på sociala medier som du ska ha med dig hela livet!

Foto: Per Englund