15 jan 2024

Årets Peppare finalist 3: Lebi Skol IF

Petra Jakobi driver Lebi Skol IF en förening som jobbar för att främja barn och ungas rörelse, framförallt i Södertäljeområdet. De är finalist nummer tre för Årets Peppare 2024.

Berätta lite om er, vilka är ni och vad gör ni?

Lebi skol if är en skolidrottsförening som får fler barn och unga att röra på sig och hitta till föreningslivet genom gratis föreningsidrott efter skoltid i barn och ungas närområde med bra förebilder. Varje vecka erbjuds organiserade och regelbundna träningar samt rörelsefrämjande aktiviteter på respektive skola för olika målgrupper inom exempelvis basket, gymnastik, fotboll, volleyboll, dans och lekar.

Vi är en förening som leds av unga för unga och som sätter barns rätt till trygga sammanhang i fokus. Vi arbetar för att fler barn ska få sin rätt till en aktiv och meningsfull fritid.

Vi får inte bara fler barn och unga att röra på sig och hitta till föreningslivet. Vi ser även till att äldre barn får en meningsfull fritid och en trygg plattform att stå och agera på genom LEBI ledarakademi.
LEBI ledarakademi bygger framtidens ledare. Vi utbildar och fostrar framtida ledare och samhällsmedborgare.
Våra ledare är relaterbara förebilder och blir bra förebilder i skolan men också i sitt bostadsområde.

LEBI finns idag på fyra skolor och områden i Södertälje alla lokaliserade i socioekonomiskt svaga områden. Vi inkluderar över 300 barn i veckan inom organiserade och regelbundna träningar och har 50 aktiva ledare som leder dem yngre barnen.

Hur känns det att vara en av finalisterna till Årets Peppare?

Det känns otroligt hedrande att bli uppmärksammad av Generation Pep som ständigt arbetar på nationell nivå och vill driva förändringar för allas barn och ungas hälsa. Det är också ett kvitto på att vi gör något som går i linje med vad Generation Pep vill uppnå och det är också väldigt hedrande.

Vilka utmaningar möter ni i ert arbete och hur tar ni er an dem?

Våra utmaningar är att alla barn inte har träningskläder eller inomhusskor och många kommer hungriga till träningarna på grund av barnfattigdom. Eller när det blir mörkt ute eller när det sker skjutningar skickar inte föräldrarna barnen till träningar. När vi har stora fotbollscuper för olika skolor finns det många barn som inte kan komma för att det inte har föräldrar som kan köra dem.

Vi arbetar med barn och unga som idag till viss del lever i utanförskap och som inte ingår i det traditionella föreningslivet på grund av ex ekonomiska faktorer, barn och familjer som inte behärskar det svenska språket och föräldrar som saknar kunskap om det svenska föreningslivet och varför det är så viktigt att deras barn rör på sig och lever ett hälsosamt liv.
Istället för att föräldrar ska promenera med sina barn till träningen får de barnen att sitta hemma för att de saknar kunskap om varför det är så viktigt med rörelse och en god hälsa.

Vi bemöter våra utmaningar med att vi hyr bussar när vi har stora cuper som plockar upp barn från olika stadsområden så alla får möjlighet till inkludering och ingen lämnas utanför. Vi har ledare som funkar som ledsagare när barn och unga känner sig otrygga att promenera hem. Vi samtalar med barn och bygger relationer så det känner sig trygga, inkluderande och som bygger upp deras självförtroende och självkänsla som dem kanske inte får hemma.
Alla våra aktiviteter och träningar är gratis och vi finns där barnen bor så dem inte behöver komma till oss utan vi går till dem. Vi utgår alltid utifrån barn och familjers behov och förutsättningar när vi skapar förutsättningar till god hälsa och rörelesfrämjande aktiviteter.

Vad behövs enligt er för att stärka barn och ungas hälsa i samhället?

Vi behöver finnas där behoven är som störst och arbeta mer nischat med skolan, barn och föräldrar för att nå ut till dem barn som idag inte rör på sig tillräckligt. Vi behöver samtidigt skapa fler trygga och inkluderande arenor där alla känner sig välkomna oavsett förutsättningar eller förkunskap inom en viss idrott eller aktivitet utan att det kostar en massa pengar.