22 sep 2023

Så firade vi Allemansrättens dag!

Den 20 september firade vi för andra året i rad vår nyinstiftade Allemansrättens dag, tillsammans med Svenskt Friluftsliv och deras medlemsorganisationer, RevolutionRace och H.K.H. Kronprinsessparet. I år uppmärksammades dagen med en vandring i Uppsalas stadsnära naturområden.

Allemansrätten är en viktig förutsättning för att det ska vara enkelt att vistas i naturen. Med den frihet som allemansrätten innebär kommer också ett ansvar. Ett ansvar att visa hänsyn, till naturen, djuren och till andra människor. Det är viktigt att använda sunt förnuft och anpassa ditt beteende efter platsen, tiden och aktiviteten.

Därför instiftade vi tillsammans med Svenskt Friluftsliv och med stöd av RevolutionRace Allemansrättens dag, så att friluftsaktörer och andra intresserade kan sluta upp och göra en gemensam insats för att sprida och öka kunskap om allemansrätten.

DD.KK.HH. Kronprinsessparet deltar i aktiviteter under Allemansrättens dag

I år firade vi dagen med en vandring i den stadsnära naturen i Uppsala kommun, med start i Uppsala stadsträdgård och avslut på toppen av Gula stigen i Gula slingans naturreservat. Under vandringen visade Svenska Livräddningssällskapet, Kanotförbundet, 4H, Brukshundklubben, Friluftsfrämjandet och Skogsmulle upp olika aktiviteter att hitta på utomhus och lärde oss mer om allemansrätten.

Deltog under dagen gjorde bland annat H.K.H. Kronprinsessparet samt riksdagsledamöterna Lena Hallengren och Ardalan Shekarabi, Erik Pelling, KSO Uppsala, Magnus Jansson, Biträdande förvaltningsdirektör Uppsala, Klas-Herman Lundgren, Kommunfullmäktiges ordf Uppsala, Josefine Åhrman, GS Svenskt Friluftsliv, Paul Fischer, VD RevolutionRace, Bodil Åström, GS 4H, Maria Ros Hjelm, GS Svenska turistföreningen, m.fl.

Representanter från RevolutionRace och Svenska Livräddningssällskap m.fl. äter lunch och samtalar vid stoppet i Gula slingans naturreservat.

Ett av vandringens stopp var Pep-parken Summer Zone, där det bland annat anordnades orientering, tipspromenad och allemansrättsskola för mellanstasieeleverskolklasser från Uppsala kommun. Dagen avslutades med en lunch i Gula slingans naturreservat som serverades av Garant, där gästerna bjöds på en burrito gjord på deras nya produkt Nöt & grönt.

Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltog och bidrog till en fantastisk #allemansrättensdag i Uppsala kommun!

Foto: RevolutionRace