04 jan 2021

De kan vinna priset Årets Peppare på Idrottsgalan 2021

Generation Pep har sedan fyra år tillbaka delat ut priset Årets Peppare på Idrottsgalan. Priset delas ut i samarbete med Riksidrottsförbundet och går till person, organisation eller ett initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig.

Arbetet med att hitta Årets Peppare har pågått sedan i höstas då nomineringar samlats in från svenska folket. Därefter har juryn utsett sex finalister varav en kommer att bli Årets Peppare 2021 och ta emot pris på Idrottsgalan som direktsänds på Sveriges television den 18 januari.

Finalisterna är: Skogsmulle, Paniz Yousefi, Bara Vanlig, Skol IF, Skolklassikern och Hej främling!

Det kom in flertalet nomineringar och de sex finalister representerar en person eller organisation som arbetar för att förbättra barn och ungas hälsa. Det är stor bredd av olika aktörer, allt ifrån friluftsliv till idrott, där alla arbetar aktivt för att skapa rörelseglädje för barn och unga.

- Vi lämnar ett speciellt år bakom oss och vi vet att år 2021 kommer vi på många sätt behöva kickstarta Sverige, så även gällande folkhälsoarbetet och där hoppas jag att alla våra finalister ska vara en inspirationskälla till andra organisationer och hela vuxenvärlden att engagera sig mer i våra barn och ungas hälsa, säger Carolina Klüft, jurymedlem och verksamhetschef för Generation Pep.

Bakom priset står Generation Pep och Riksidrottsförbundet. Målet med priset är att visa hela svenska folket det otroliga jobb som eldsjälar och organisationer gör runt om i landet för att få barn och unga i Sverige att röra på sig mer. All forskning som finns pekar på att barn och unga idag rör på sig alldeles för lite, något som kan få stora hälsokonsekvenser, och därför är det viktigt att visa på goda förebilder som arbetar för att göra skillnad.

- Att få fler barn och unga att bli fysiskt aktiva är ett av Riksidrottsförbundets viktigaste uppdrag och alla initiativ som stimulerar barn och ungdomar att röra på sig mer är välkomna. Generation Peps, Årets Peppare är ett utmärkt exempel på hur vi tillsammans kan uppmärksamma några av alla de fantastiska initiativ och verksamheter som finns runt om i landet, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Skogsmulle

Skogsmulle är barnens och djurens vän i skogen. I Friluftsfrämjandets verksamhet träffar Skogsmulle barn som är 4–7 år i skogen. Det finns tusentals grupper över hela landet, både inom förskolan och på barns fritid. Tillsammans med sin pedagog eller ideella ledare får barnen uppleva både rörelseglädje och respekt för naturen.

Paniz Yousefi

Paniz Yousefi är 24 år och född och uppvuxen i Uppsala. Han är med och driver Parallel Play ett projekt som startades i september 2019. Målet med Parallel Play är att skapa en inkluderande aktivitet för alla individer oavsett bakgrund eller funktionshinder. Parallel Play jobbar för att skapa samarbeten mellan badmintonklubbar i Sverige tillsammans med Badmintonförbundet för att hjälpa föreningar att skapa Para- samt Specialbadminton. Slutgiltiga målet är att kunna representera ett svenskt landslag i paralympiska samt special olympiska spelen.

Bara Vanlig

Bara Vanlig är en löpargrupp för personer med funktionsvariation och har nu växt till en folkrörelse. Det hela började på Hellasgården 2016 och idag finns verksamheten på fem platser i Stockholmsområdet samt Strängnäs och Hudiksvall. Till Bara Vanlig är alla välkomna, oavsett ålder eller funktionsvariation, att springa, gå eller rulla tillsammans. 

Skol IF

Skolidrottsförening, som oftast förkortas till Skol-IF, är barn och ungas egen förening och finns på skolor över hela landet. Här idrottar unga på egna villkor och ger möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet, där unga leder unga.

Skolklassikern

Skolklassikern grundades 2015 som en del av ”En Svensk Klassiker. Skolklassikern är öppen för alla elever i årskurs F-6 och är mycket uppskattad hälsoaktivitet på skolorna. Det är en enkel och lustfylld aktivitet som i grunden handlar om att klassen tillsammans och på hemmaplan ska klara av de sträckor som ingår i de stora och traditionella motionsloppen inom En Svensk Klassiker.

Hej främling!

Hej främling! grundades på ett asylboende utanför Östersund för sju år sen genom att erbjuda öppna och gratis hälsofrämjande aktiviteter där nyanlända får möta etablerade svenskar i ett gemensamt intresse. Från början och än idag är det grunden i Hej Främling! erbjuder - en stund av glädje och gemenskap kring något som gör att individen mår bättre, tillsammans med andra. Verksamheten finns idag på 27 orter över hela Sverige, från Malmö till Gällivare.

Juryn till Årets Peppare består av:

H.K.H Prins Daniel

Carolina Klüft, Verksamhetschef Generation Pep, fd. Elitidrottare

Ebba Engstrand, Leroy media

Marie Denitton, Riksidrottsförbundet

Britta Thedin Jacobsson, doktor i idrottsvetenskap, inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet

Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen Nynäshamn kommun, ledamot av 2015 års Skolkommission

Aron Andersson, äventyrare, föreläsare och inspiratör

Stephan Wilson, producent, programledare, barn- och sportprofil

samt vinnaren av Årets Peppare 2020 Henric Byström, Fritidsbanken

Den slutgiltiga vinnaren kommer att presenteras under Idrottsgalan i SVT den 18 januari 2021. Vill du veta mer om finalisterna? Vi presenterar dagligen intervjuer med finalisterna från den 4-9 januari i våra sociala medier:

Instagram: @gen.pep,

Facebook: @generationpep

För ytterligare information, kontakta: Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig, 070-64 94 690, emma@generationpep.se