21 maj 2019

Alla ska se! – nu får alla barn med synfel aktivitetsglasögon

Alla ska se är vad namnet säger; alla barn ska kunna utöva sin sport, röra på sig eller busa obehindrat på lika villkor – oavsett synfel. Barn med synfel begränsas dock ofta vilket är helt onödigt. I ett unikt nationellt initiativ ges nu kostnadsfria aktivitetsglasögon ut till alla barn mellan fem och tolv år med synfel, i syfte att rörelse ska ske på lika villkor, oavsett syn.

Bakom initiativet står Generation Pep, optikerkedjan Synsam, glasögonglas-leverantören Essilor och Aller media.

Carolina Klüft, Verksamhetschef på Generation Pep:

- Jag minns själv hur jag som barn ibland kände mig begränsad i mitt idrottsutövande på grund av mitt synfel. Antingen ville jag inte bära glasögonen eller så åkte de av för att de inte fungerade för ett aktivt liv. Att nu få dela ut aktivitetsglasögon, som både är snygga, funktionella och har ett kvalitetsglas, är helt fantastiskt! Jag är oerhört stolt att Generation Pep kan medverka till detta mycket viktiga initiativ.

Alla barn ska få hjälp att se

När barn får synproblem brukar det som regel upptäckas, man erbjuds synundersökning och man får subventionerade glasögon. Detta enda par glasögon uppmanas barnet att vara rädd om och de är sällan optimala när det kommer till sport, bus och lek. Det är i dessa sammanhang barnet kan uppleva att man begränsas och inte klarar att prestera på samma villkor. Och det är just här som initiativet Alla ska se! kommer in och erbjuder alla barn mellan fem och tolv år med synfel ett par kostnadsfria aktivitetsglasögon anpassade för rörelse.

Håkan Lundstedt, vd och koncernchef på Synsam Group:

- Aktivitetsglasögonen och initiativet Alla ska se! är en dröm som går i uppfyllelse för mig och Synsams medarbetare. Det värmer i hjärtat att vi kan bidra till barns rörelse och välmående. Jag är mycket stolt över att vi tillsammans med våra samarbetspartners tar detta omfattande ansvar för barns synhälsa, så att alla verkligen ska kunna delta på lika villkor.

Detta är initiativet Alla ska se!

Barn mellan fem och tolv år med synfel har möjlighet att få ett par kostnadsfria aktivitetsglasögon.
Barnets föräldrar bokar tid för en synundersökning på Synsam.se
Efter undersökningen beställs individanpassade aktivitetsglasögon
Fullständig information finns på Synsam.se

Tusentals aktivitetsglasögon

Generation Pep, Synsam, Essilor och Aller media har arbetat tillsammans för att förverkliga drömmen om Alla Ska Se! Synsam står för bågen, specialdesignad av företagets interna designers för att passa barns ansikten och behov. Essilors glas är kvalitetsglas specialanpassade med högt fokus på säkerhet. Generation Pep och Aller media har det viktiga uppdraget att sprida information om initiativet så att barn med synfel kan beställa sina kostnadsfria aktivitetsglasögon.

För mer information kontakta:

Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer, Synsam Group jenny.fridh@synsam.com +46 730 27 70 18

Om Synsam

Synsam Group är en av Europas ledande aktör inom optikbranschen och erbjuder unika lösningar inom både Eye Fashion och Eye Health med ett brett sortiment som utgår ifrån kundens olika livsstilar. Koncernen har en global närvaro, omsätter cirka 3 miljarder SEK. Totalt har koncernen ca 500 butiker som drivs under varumärkena Synsam och i Danmark som Profil Optik. Sedan 2015 har Synsam Group genomfört en transformation av hela sitt erbjudande och har med en hög grad av digitalisering och andra innovativa koncept drivit en tillväxt och lönsamhetsutveckling som är bland de högsta i Europa.

Om Essilor

Essilor är världsledande inom forskning och tillverkning av glasögonglas. Essilor erbjuder glas av högsta kvalitet, skräddarsydda efter människors syn och synbeteende.

Om Aller media

Aller media är Sveriges marknadsledande aktör inom livsstilsmedier med några av Sveriges mest välkända varumärken. Företaget har med sina passionerade medarbetare och genom ständig utveckling levererat underhållning, inspiration och kunskap till Sveriges kvinnor sedan 1894 med syfte att ge kvinnor ett rikare liv.