Stadium Sports Camp

Stadium Sports Camp

Stadium Sports Camp är Sveriges största sport- och upplevelseläger och har sedan starten 1995 aktiverat över 100 000 barn. Stadium Sports Camp AB (SVB) är ett dotterbolag inom Stadiumkoncernen och bildades som en ideell förening, men är sedan 2006 ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning (SVB). Den särskilda vinstutdelningsbegränsningen innebär att eventuell vinst som Stadium Sports Camp gör vid varje årsbokslut stannar inom bolaget. Ambitionen har sedan starten varit att värna om det lokala föreningslivet och därför skänks varje år överskottet tillbaka till de samarbetsföreningar som är med och driver lägret. Den totala summan var 2019 uppe i nästan 65 miljoner kronor.

Lägret riktar sig till barn och ungdomar mellan 11–15 år som väljer en av de totalt 24 sporterna som är fördelade på två lägerorter i Halmstad och Norrköping. Utbudet av sporter är stort och deltagarna kan välja allt ifrån klassiska lagsporter, dans och rugby till mountainbike, klättring eller parkour. Som deltagare på Stadium Sports Camp så spenderar man totalt sex nätter på lägret.

Stadium Sports Camp erbjuder även ett dagläger för de lite yngre barnen i åldrarna 7–10 år. På Day Camp är deltagarna på plats under fyra dagar men sover inte över utan åker hem över natten. På Day Camp får deltagarna testa totalt åtta olika sporter.

"Under en vecka på Stadium Sports Camp tränar deltagarna i snitt två pass om dagen, men lägret handlar om så mycket mer än bara träning. Det handlar om upplevelser, gemenskap, utmaningar och framförallt kompisar - både nya som gamla. Möjligheterna till aktivitet utöver träningspassen är stora då lägrets egen fritidsgård, Activity Town, uppmäter 2 500 kvm och är full av aktiviteter med studsmattor, klättervägg, hinderbana och VR-simulatorer. Självklart finns även lite mer stillsamma aktiviteter så som pysselhörna, tv-spel och en musikstudio där deltagarna kan spela in sin egen låt."

Stadium Sports Camp har inga förkunskapskrav utan vem som helst är välkommen att anmäla sig till lägret. Som deltagare behöver du heller inte vara anknuten till någon förening utan väljer helt enkelt den sport som du gillar bäst. Träningspassen anpassas för att alla deltagare ska utvecklas efter sin egen nivå.

Organisationen driver även en hel del sociala projekt då ambitionen är att aktivera så många barn som möjligt. Exempel på detta är grupper för barn med funktionsvariationer, parasport i form av El-hockey och ett samarbete med Barncancerfonden där svårt sjuka barn får möjlighet att besöka lägret. I anslutning till detta samarbetar Stadium Sports Camp med företag, organisationer och stiftelser för att så många barn som möjligt ska få uppleva en lägervecka genom så kallade ”friplatser” eller ”stipendieplatser”. Detta är deltagarplatser som vem som helst kan köpa som sedan skänks till bland annat organisationer som arbetar med barn i utsatta områden. Stadium Sports Camp har sedan många år ett tätt samarbete med både skolhälsovården och socialtjänsten i anslutning till våra orter och de får ta del av dessa platser. Målet är att barn som annars kanske inte hade haft möjlighet att delta ska få chansen att få uppleva en fantastisk sommarlovsvecka!

"Stadiums uppdrag är att aktivera världen – Stadium Sports Camp är ett exempel på hur dem gör det. Att aktivera världen är vårt uppdrag – då vill vi att så många som möjligt ska vara med!"

Läs mer om Stadium Sports Camp.

Typ av verksamhet: Sport- och upplevelseläger
Var i landet: Norrköping & Halmstad
Initiativet berör: Fysisk aktivitet