En Scen För Alla

En Scen För Alla

En Scen För Alla är en daglig verksamhet i Jönköpings Kommun för människor med olika funktionsvariationer. Inriktningen är dans. Visionen är att hjälpa människor med funktionsvariation till ett ökat välmående genom att utveckla rörelse, förbättra koordination, kondition, styrka och balans.

Hos Scen För Alla är det dagligen full fart där rörelser och rytmer flätas samman till olika musikstycken. De strävar efter att utveckla motoriska färdigheter, fantasi och kreativitet. På danslektionerna får dansarna prova olika stilar så som balett, jazz, modernt, street, robot, salsa, kizomba, vals mm. Arbetet resulterar så småningom i koreografier inför den årliga showen, där Artisterna utför dans med stor professionalitet, skicklighet och entusiasm.

”Målet med dansen är att vända på perspektiven; att med talang och kärlek som verktyg riva osynliga murar, bygga nya självbilder, sprida glädje, inspirera och stärka likavärde.”

En Scen För Alla grundades 2013 och fokuserar på individens resurser och dansarnas potential.

Det finns forskning som stöder dansens positiva effekter för hälsa och utveckling:

“Vårt tänkande och vår föreställningsförmåga är kopplad till yttre rörelser som kan trigga fysiskt mätbara förändringar med hälsosam effekt... Förklaringen till att dans har möjlighet att påverka vår hälsa hänger samman med att dans kan stärka både de autonoma, immuna och hormonella systemen i kroppen”, Eva Bojner Horwitz (medicine doktor, forskare och författare)

“...det är serotonin- och endorfinpåslaget som stimulerar tillväxten av nervceller”, Anna Duberg (fysioterapeut och dansinstruktör som disputerat med avhandling om hur dans påverkar psykisk ohälsa)

Några röster om En Scen För Alla:

”Där andra ser funktionsvariationer ser vi individer med talang och begåvning som med sin show kan förändra omvärldens bild” – Valbone Shosholli, Enhetschef

”Den ger en innebörd som är svåröverträffad ens av Broadway och West End” – Torbjörn Berlstedt – Jönköpings Posten

”En föreställning som berör, med mycket dans- och musikglädje men också vacker och finstämd.” – Anette Karlsson – Avdelningschef Mariestad Kommun

Läs mer om En Scen För Alla.

Typ av verksamhet: Kommunal Verksamhet
Var i landet: Jönköping
Initiativet berör: Fysisk aktivitet